Y Viva España – 19 coacher som styr handbollsvärlden

Raul Gonzalez, Jordi Ribera & Carlos Ortega. Foto: Bildbyrån och SEHA Liga

Världshandbollens utveckling leds idag av en stor grupp spanska superhjärnor som med taktisk briljans, stort hjärta och en charmerande ödmjukhet tar sporten in i en ny era.

Att spanska tränare står högt i den internationella konkurrensen är egentligen ingen nyhet. Spanien har 15 guld och 12 silver i Champions League på herrsidan där Barcelona, Ciudad Real, TEKA Santander, Bidasoa Irun och Portland San Antonio är de mest framgångsrika klubbarna. Sedan den ekonomiska krisen och spanska ligans återgång har tränarhjärnorna dock fått söka sig ut på den internationella marknaden och nu ser vi effekter.

Idag kan vi lista 19 spanska topptränare som har ledande roller i antingen landslag eller klubblag. Det är intressant att notera att det handlar om allt från rutinerade rävar som Valero Rivera (64 år) och Manolo Cadenas (62 år) till slipade hjärnor någon generation senare som Raul Gonzalez (48 år), Antonio Carlos Ortega (46 år) och Xavi Sabate (41 år).

Medaljregn över Spanien

Det senaste året har medaljerna regnat över dessa señores:

  • Raul Gonzalez ledde Vardar till guld i Champions League tillsammans med David Davis.
  • Ambros Martin styrde Györ till guld i Champions League på damsidan.
  • Jordi Ribera tog Spanien till landets första EM-guld genom tiderna.
  • Valero Rivera förde Qatar till ännu ett guld i Asiatiska mästerskapen.
  • Toni Gerona coachade Tunisien till guld i Afrikanska mästerskapen.
  • Xavi Sabate tog guld i Ungern med Veszprém.
  • Talant Dujshebaev tog guld i Polen med Vive Kielce.
  • Xavier Pascual tog guld i Spanien med FC Barcelona och lyfte Rumäniens herrar till VM-playoff med Jaume Fort som målvaktstränare.
  • Mateo Garralda ledde Chile till sitt bästa resultat i VM någonsin.

Samtidigt gör Antonio Carlos Ortega och Iker Romero stordåd med TSV Hannover-Burgdorf som ligger på en sensationell tredje plats i Bundesliga efter 20 omgångar. Vi har också Alberto Entrerrios som assisterande tränare i poplaget HBC Nantes som utmanar de stora i Champions League och den evige masterminden Juan Carlos Pastor i Pick Szeged som i helgen besegrade Rhein-Neckar Löwen på bortaplan.

Det är framför allt två kulturer som sticker ut. I princip alla dessa 19 ledare har ett förflutet i antingen, eller både ock, Barcelona samt Valladolid. Två handbollsskolor dit svenska tränarresor borde gå i samma frekvens som de klassiska utflykterna till Jugoslavien på 70- och 80-talet.

Gentlemannastilen

En annan gemensam nämnare är den ofta förekommande gentlemannastil som dessa ledare för sig med. Glöm hets, yvigt kroppsspråk, domargnäll och hårda ord. Med undantag för Dujshebaev, som ju faktiskt är skolad i en annan skola från början, så är det ödmjukhet, intelligens och taktiskt kunnande som förknippas med exempelvis Gonzalez, Pastor, Ribera, Martin och Sabate. Lyssnar ni på intervjuer med dem är där ofta en stor tacksamhet till att få syssla med handboll på den här nivån.

Tänk att få vara en fluga på väggen när det spanska förbundet håller ledarkurser. På det sätt som Jordi Ribera vann EM-guldet med ett avgörande 5-1-spel eller så som Raul Gonzalez monterade ner stora nationer med sitt Makedonien och 7-mot-6. Tro inte att det är någon slump. De här coacherna studerar olika moment in i minsta detalj.

Handbollskanalen fick ett möte med Raul Gonzalez i höstas och där diskuterade vi just 7-mot-6 inför det faktum att Vardar skulle möta Rhein-Neckar Löwen i två raka matcher i Champions League. Gonzalez hyste stor respekt för Löwens spel men skulle givetvis försöka hitta motmedel. Resultatet? Vinst hemma och oavgjort borta. Obesegrad.

Det blir intressant att se hur de här influenserna från Katalonien samt Kastilien och León kommer påverka handbollen de närmaste åren. Med spanjorerna i förarsätet kan vi åtminstone vara säkra på att handbollen kommer fortsätta utvecklas och vi lär få se taktiska innovationer som blir lördagsgodis för oss som älskar handboll.

19 spanska topptränare runt om i världen

Valero Rivera, Qatar
Toni Gerona, Tunisien
Manolo Cadenas, Argentina
Jordi Ribera, Spanien
Talant Dujshebaev, Vive Kielce och Polen
Juan Carlos Pastor, Pick Szeged
Raul Gonzalez, Vardar och Makedonien
David Davis, assisterande Vardar och Ryssland
Alberto Entrerrios, assisterande HBC Nantes
Antonio Carlos Ortega, TSV Hannover-Burgdorf
Iker Romero, assisterande TSV Hannover-Burgdorf
Roberto García Parrondo, assisterande Vardar dam
Xavi Sabate, klubblös (senast i Veszprém och Ungern)
Jota González, La Rioja (assisterande i Paris SG från sommaren 2018)
Mateo Garralda, Chile
Xavier Pascual, Rumänien och FC Barcelona
Ambros Martin, Györ och Rumänien dam
Jaume Fort, målvaktstränaren Rumänien
Jordi Giralt, tränare Rumänien U18