Kina skapar sin första handbollsliga för herrar

Wang i Kinas herrlandslag. Foto: Bulgariens handbollsförbund

I sommar växer sig handbollen ännu större på världskartan. Kina meddelar att landet ska skapa en handbollsliga döpt till ”Super League” för herrar i juni där fyra lag kommer att delta, det rapporterar Xinhuanet.com.

Den 28 juni kan den initierade handbollsentusiasiten börja söka streamer till kinesisk klubbhandboll. Super League kommer då att kasta igång med fyra lag – Beijing Guangcai, Jiangsu Wuyue, Guangdong Luhuansimiao och ”Kinas nationella klubb” (oklart om det menas landslaget).

Lagen kommer inte att spela ett vanligt spelschema med hemma- och bortamatcher. Istället ska lagen ha tre stopp där turneringsliknande upplägg ska spelas i Beijing, Jiangmen och Suzhou, skriver kinesiska Xinhuanet.com.

Förhoppningen är att den kinesiska handbollsligan kommer att svälla under åren. Och det återstår att se om den adopterar den kinesiska fotbollsligans dragningskraft med feta sedelbuntar för att locka stjärnspelare till landet.

Kina har redan påbörjat sin handbollsresa uppåt med stora ambitioner. Kinas olympiska kommitté har nämligen satt upp ett mål att vara mästare i Asian Games såväl på damsidan som herrsidan år 2022 och efter det bli topplag i 2024 års OS i Paris.