Vem blir årets spelare på damsidan?

Tess Wester, ensam målvakt bland fyra utespelare I omröstningen. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Precis som i VM lutar det kraftigt åt orange stjärnglans högst upp på tronen. Men årets spelare kan lika fullt bli en ryska som kan finta sig fram överallt eller en norska med spelsinne utöver det vanliga.

IHF som ligger bakom utmärkelsen ´ World Player of the Year´ började med en längre lista på nominerade. Nu återstår fem finalister som gör upp i en omröstning bland alla tillgängliga fans.

Årets spelare 2019 kan bli:

Lois Abbingh – Nederländerna/Rostov-Don (v9)
Dundrade in 71 fullträffar som VM:s bästa avslutare och hann med 30 lyckade passningar på kuppen. CL-finalist och inhemsk ligatitel med Rostov-Don, även i skyttetoppen hos klubblaget.

Stine Bredal Oftedal – Norge/ Györi Audi ETO KC (m9)
Framförallt framgångsrik på klubbnivå under 2019. När Györ vann Champions League på nytt spelade Oftedal en central roll som playmaker i all star-laget. Norges bästa målskytt i VM.

Estavana Polman – Nederländerna/Team Esbjerg (v9/m9)
Tog den tunga MVP-titeln med sig hem från decemberresan. En av mästerskapets bästa målskyttar och bästa mittnia i all star-laget. Esbjerg tog sig till final i EHF-cupen och vidare till Champions League under 2019.

Anna Vjachireva – Ryssland/Rostov-Don (h9)
Assistdrottning och VM-brons i Japan. All star-spelare både i mästerskapet och i Champions League. Den riviga skytten tog dessutom guld med klubblaget i ryska ligan förra våren.

Tess Wester – Nederländerna/Odense (mv)
Wester vann VM med sitt landslag. Knep keeperpriset i Kumamoto där hon på sedvanligt sätt gick ut och mötte skyttarna på sedvanligt sätt, totalt 107 räddningar. Odense gick til CL-kvartsfinal och tog brons i dansk konkurrens.

Omröstningen pågår från och med idag, fredag. IHF meddelar vem som vunnit 18 juli.

Länk: PRESENTING THE 2019 IHF FEMALE WORLD PLAYER OF THE YEAR NOMINEES