Linda Cainberg avslutar karriären

Linda Cainberg. Foto: HIFK Damhandboll.

Tidernas målskytt och klubbikon i Helsingfors IFK. En minnesrik karriär som ingen annan i FM-serien är nu över. Linda Cainberg samtalar med YLE efter beslutet att fokusera på annat än handboll framöver.

I november 2017 bröt hon barriären och tog över förstaplatsen i tidernas skytteliga i Finland. Cainberg har byggt på målskörden och ökat sin legendstatus sedan dess. Landslagslivet med 61 landskamper tog slut förra året. Efter hennes sjunde FM-guld våren 2019 kom trist nog ett sportsligt mellanår med avbrott mitt i.

– Det är klart att det var en jättestor besvikelse. Man kan ju tänka att det skulle ha varit fint att sluta efter föregående säsong. Min största satsning tog ju nog slut då, också i och med att jag slutade i landslaget, säger hon till YLE.

Niometaren startade seniortiden i Atlas innan hon gick vidare till HIFK hösten 2006. Utöver ett motiverande år i BK Ydun kring förra decennieskiftet spelade Cainberg på i rött.

Starkt engagemang och god målaptit är 33-åringens kännemärken på planen.

– En stor sak är väl att det blev som det blev. Som riktigt ung hade man kanske mycket orealistiska drömmar. Men jag anser kanske att jag ganska långt har uppfyllt den potential och kapacitet jag anser att jag har som handbollsspelare, säger hon till YLE.

Något kapitel inom sporten kan vara kvar. Cainberg kan i varje fall inte avfärda comebackfrågan än.

– Det verkar ju som att alla lovar att göra minst en comeback, ler hon.

– Men det är klart att jag inte har sådana tankar just nu. Samtidigt får man väl acceptera att det går så och att man får lust att spela. Men just nu ser jag ingen chans att det händer, fortsätter Cainberg till YLE.

Länk: Linda Cainberg avslutar handbollskarriären – ingenting blev ogjort: ”Färre skador och lite andra val och jag kunde kanske ha blivit ännu lite bättre, men jag har sett var gränsen gått”