Tränarmajoritet mot sju-mot-sex

Glenn Solberg. Foto: Peter Vikström/Handbollslandslaget

Det pågår en intressant debatt om ett av handbollens nyare regelgrepp. Handballwoche har rådfrågat flera tränarnamn om inställningen till sju-mot-sex-spel. Resultatet visar att kritiken blir allt starkare.

Förändringen kom strax innan OS i Rio de Janeiro för fyra år sedan. Då fick lagen möjlighet att plocka ut sin målvakt för vilken utespelare som helst. Tidigare var man tvungen att sätta en speciell väst på spelaren som kom in, just den spelaren var tvungen att bytas ut innan målvakten kunde återvända i spel.

Synpunkterna har varit många, främst i negativ riktning. Spelet kan bli för långsamt, mindre attraktivt att se på för publiken. Samtidigt har flera lag, som Sävehof under säsongen 2018/19, varit framgångsrika och flitiga att tillämpa taktiken.

Det tyska magasinet Handballwoche känner av debattläget i en undersökning med 38 internationella tränare. De allra flesta, 30 stycken vill avskaffa regeln och få till en återgång till den tidigare tolkningen.

– Sju-mot-sex innebär inte längre en lagsport för mig. Detta system är inte vad unga spelare ska lära sig om handboll, lyder kommentataren från Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.

Solberg får bland annat stöd från sina Tysklands-kollegor Alfred Gislason och Henk Groener samt Filip Jicha och Maik Machulla i storklubbarna Kiel och Flensburg-Handewitt.

Nicolaj Jacobsen i danska landslaget ser däremot möjligheter värda att behålla.

– Det blir ännu en taktisk variant du måste förbereda. I försvar måste tränaren vara beredd på ännu mer. Med en eller flera spelare på planen får du olika försvars- och anfallsspel, det är en bra utmaning för tränaren, säger han till Handballwoche.

Frågan når även IHF med noggrann koll på proteströsterna.

– Vi kommer att titta noggrant på argumenten, säger Dietrich Späte i IHF:s utbildningskommitté till Handballwoche.

Källa: Handballwoche, Handnews.