Nytt regeltänk påverkar sju-mot-sex-spelet?

Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån.

IHF skissar på regelnyheter och är redan igång med aktiva tester av tre tänkbara förändringar. Passivt spel, skott i huvudet och sättet spelet sätter igång efter ett mål kan alltihop få annan innebörd nästa sommar.

TV2 har en genomgång av planerna hos det internationella förbundet. Det handlar för tillfället om förberedande test i alla världsdelar och i olika ungdomsligor. I början av april kan prövoperioden vara klar, om intrycken är goda kan spelreglerna ändras till 2021/22.

I passivt spel kan antalet passningar gå ner från sex till fyra efter domarens markering. Ett skott som blockeras av en försvarare ska också räknas som en passning, enligt förslaget.

Tidigare har ett avslut i huvudet på målvakt ibland renderat i rött kort. Korrigeringen till nästa säsong drar ner straffet till två minuter, vilket alltid ska dömas ut om målvakten träffas direkt i huvudet.

Förändringen efter ett mål innebär att bollen kan spelas igen var som helst inom mittcirkeln. Spelarna tillåts också vara i rörelse när spelet sätter igång, allt försvarande lag behöver koncentrera sig på är att befinna sig utanför mittcirkeln utan angivet avstånd.

Tolkningen hos TV2:s experter är att den sistnämnda regeländringen skulle ge snabbare spel och minska viljan att spela sju mot sex.

– Det kommer att öka risken att spela sju mot sex, eftersom spelet kan sätta igång mycket snabbare, säger Jørn Møller som varit inblandad i arbetet i IHF:s regelgrupp.

Länk: Tre nye regler på vej – begyndelsen på enden for 7-mod-6-spillet?