Julia har toppjobb på IHF: ”Det gick otroligt fort”

Sugen på att jobba på Internationella handbollförbundet (IHF)? Då gäller det att ta chansen när den dyker upp, precis som Julia Flamborg gjorde. För drygt ett år sedan imponerade 26-åringen på IHF under det internationella förbundets kongress i Göteborg – nu arbetar Julia med IHF Trophy.
– Det gick otroligt fort. Men det är viktigt att ta chansen när man får den, säger hon till Handbollskanalen. 

IHF Trophy är som bekant en turnering som spelas världen över för utvecklingsländer. Julia Flamborg arbetar med junior- och ungdomslandslagen för såväl tjejer som killar, i en turnering som först spelas i zoner inom de olika kontinenterna där vinnaren går vidare till den kontinentala turneringen och vinnaren därifrån går vidare till den interkontinentala turneringen. Det sista steget är att ta sig därifrån till en plats på junior- eller ungdoms-VM.

– Det jag gör är att jag koordinerar allt från vårt håll och har ansvar från vår sida mot den lokala organisatören, alltså det förbund som har hand om turneringen. Det blir mycket fixande kring budgetar, transporter och mycket sånt, berättar Julia.

Hur trivs du?

– Jag trivs jättebra. Det är ett intressant jobb eftersom det enligt mig är viktigt att handbollen breddas, vilket den gör genom fler utövare. När det spelas den här typen av turneringar har vi kurser för tränarna samtidigt och ibland även för domarna, just för att alla ska få mer kunskap och kunna ta med sig den och utveckla handbollen i sina hemländer.

– Det är kul att se att det händer saker och att handbollen inte enbart är stor i Europa utan att den växer i andra delar av världen. Det finns så mycket drivkraft även på andra håll som man kanske inte ser annars – folk är otroligt passionerade i de här länderna.

Julia berättar att hon har spelat handboll i hela sitt liv, först i Irsta HF. Men som 20-åring trasades hennes korsband sönder för andra gången och när hon gav sig iväg utomlands insåg hon att hon ville jobba med idrott.

– Sen flyttade jag till Göteborg för att ta en kandidat i idrottsvetenskap och då kom suget tillbaka efter att spela handboll. Då tog jag kontakt med Chalmers HK och efter två år tog jag över ordföranderollen, vilket innebar att jag fick nära kontakt med handbollförbundet i väst.

Som det är i livet leder en sak till en annan och när IHF:s stora kongress skulle anordnas i Göteborg skickade Julia iväg ett mail för att fråga om hon kunde hjälpa till på något sätt.

– Då lärde jag känna flera människor som jobbade på IHF och fick frågan om jag hade lust att skicka in mitt CV eftersom jag kunde vara intressant när det fanns en jobböppning. Jag tänkte inte så mycket utan gjorde som de sa och fick jobbet, säger hon med ett skratt.

– Det är viktigt att hoppa på saker, det värsta som kan hända är att få ett nej.

Nu bor 26-åringen i Basel, medan pojkvännen bor hemma i Sverige.

– Det är en väldigt fin stad. Schweiz skiljer sig från Sverige när det kommer till vissa saker, men överlag är alla väldigt öppna och trevliga.

Det senaste halvåret har varit väldigt annorlunda för alla runt om i världen. Naturligtvis har även Julias jobb på IHF påverkats.

– Först och främst blev det hemmakontor och jag jobbade i Sverige från mars till mitten av juni. Nu är jag tillbaka i Basel.

– Det är otroligt tråkigt att vi har tvingats skjuta upp turneringar och sådär och även om det fortfarande är väldigt ovisst känns det ändå som att det börjar gå åt rätt håll. Sakta men säkert har vi börjat lära oss att leva med pandemin och därför kan vi börja starta upp saker efterhand. Vi jobbar jättemycket med att kunna säkerställa att allt ska kunna genomföras på ett bra sätt.

Hur ser du på framtiden för egen del?

– För tillfället är jag otroligt glad över att ha det här jobbet på IHF – det är så oerhört lärorikt att organisera stora turneringar. Människor jobbar på väldigt olika sätt beroende på var de kommer ifrån och där har jag lärt mig mycket, säger Julia Flamborg och avslutar.

– Någon gång i framtiden kommer jag att flytta tillbaka till Sverige och handboll vill jag definitivt fortsätta att arbeta med.