Fyra regeländringar till VM

Jasmin Kliko delar ut en ostskiva. Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

Det Danska Handbollförbundet (DHF) meddelar att fyra regeländringar kommer att gälla i VM som spelas i december, i Danmark. Regeländringarna, som kommer att gälla globalt fr.o.m. den 16 juli, har Internationella Handbollförbundet – IHF, tagit fram.

På DHFs officiella sajt har man låtit Ulrik Wilbeck, DHFs sportchef, kort kommentera de fyra nya regeländringarna.

1. Passivt spel
Det anfallande laget får nu sex passningar på sig att avsluta ett anfall efter det att domarna varnat för passivt spel. Om ett frikast tilldöms efter t.ex. tre passningar, har det anfallande laget tre passningar kvar att utnyttja innan domarna blåser för passivt spel.

Kommentar från Ulrik Wilbeck:
Det är en bra regel eftersom det kommer bli tydligare för publiken varför det döms för passivt spel. Spelarna vet vilka regler de ska följa, likaså för domarna som inte kan påverkas av spelare och publik på samma sätt som idag. När det inte längre handlar om domarnas egna bedömning vet nu istället alla vad de har att rätta sig efter.

2. Tilldelning av avstängning under match (blått kort)
När en spelare får ett rött kort har det tidigare varit tvivel om huruvida förseelsen ger en efterföljande avstängning eller inte. Nu kommer domarna kunna konsultera med observatörerna och tillsammans direkt avgöra om förseelsen är så pass grov att avstängning ska utdömas.

Kommentar från Ulrik Wilbeck:
Det är positivt att vi frångår att en skriftlig rapport avgör om det blir en avstängning eller inte. Med den nya regeln har domare och observatörer tid till att bedöma en förseelses karaktär, och samtidigt göra ett val om huruvida en avstängning ska utdömas. På så vis undviker vi att domaren därefter gör val i en rapport i vilken t.ex. en formulering kan avgöra längden för en eventuell avstängning”.

3. Osportsligt uppträdande i matchens sista 30 sekunder
Regeln finns redan i Danmark. En förseelse enligt denna regel ger rött/blå kort. Vad som är nytt är att man inte längre kan välja mellan att få bollen eller en straff. I framtiden tilldelas det förorättade laget alltid straffkast. Regeln tillämpas endast under de sista 30 sekunderna.

Kommentar från Ulrik Wilbeck:
Regeln känner vi redan till och det är utmärkt att det lag som uppträder osportsligt inte kan avgöra matchen till sin fördel i slutfasen. Regeln har skärps lite då tiden har reducerats från 1 minut till 30 sekunder.

4. Spel sju mot sex
Denna regel gör det möjligt att spela sju mot sex, utan att den sjunde utespelaren behöver ha målvaktströja på sig. Detta medför att det är fritt fram för vilken spelare som helst att gå av banan och byta in målvakten. Det gör vägen till målvaktsbytet kortare eftersom den utespelare som är närmast bänken kan genomföra bytet. Detta kommer sannolikt medföra att en hel del lag utnyttjar att spela sju mot sex. Det kommer dock inte vara tillåtet för en utespelare att ta målvaktspositionen. Detta kommer att resultera i ett straffkast.

Kommentar från Ulrik Wilbeck:
Detta är den mest uppseendeväckande regeländringen av de fyra. Den kan få stora konsekvenser för hur vi ser på både anfalls- och försvarsspel. Det kommer inte längre vara möjligt att täcka upp offensiven då sex spelare försvarar mot sju anfallare. Samtidigt kommer det att förändra anfallsspelet då det mer handlar om att komma i övertal än att vinna sin man–mot-man-kamp. Det kan på lång sikt framkalla ett helt annat anfallsspel än det vi ser idag.

På Twitter är handbollsprofiler måttligt roade över regeländringarna, där regeländring nummer fyra verkar uppröra mest.

Tomas Axnér skriver att ”IHF:s regeländringar kommer förändra sporten. Främst regeln om att spel 7-6 sker utan väst och spelare närmast bänk byter med målvakt.”. Tomas skriver också att ”Nu (om någonsin) är det dags för det Europeiska Handbollsförbundet (EHF) att ta över makten och kontrollen över vår sports utveckling.”

Per Johansson menar att det är ”Sorgens dag för handbollen. Alla offensiva försvarssystem kommer att försvinna. Hur kommer IHF/SHF tänka när det kommer till utbildning?”.

Rasmus Boysen, dansk handbollsprofil skriver att ”IHF strikes again. Med de nye regelændringer, særligt ”7 mod 6″, vil det blive et helt nyt håndboldspil. Overtalshåndbold. Jeg er ikke fan.”.

Emil Berggren slänger in en riktig högoddsare i att ”Rimbo vinner CL om 3-4 år. Handboll har nämligen blivit Beachhandboll idag! (Åhus beach-regler).”.

Vad tycker du om regeländringarna? Kommentera!

Källa: www.dhf.dk