Delta i studie: Hur påverkar press under handbollsstraffar?

Två studenter vid Halmstad Högskola genomför just nu en studie kring handbollsstraffar. Vad händer egentligen med spelares prestation under press i straffläggningar?

Dexter och Anton hörde av sig till Handbollskanalen kring en intressant studie de genomför. Här kommer deras egna ord om arbetet:

”Vi är två studenter på Högskolan i Halmstad som heter Dexter och Anton och vi läser vårt andra år på programmet Psykologi med inriktning idrott & motion. Som slutet på denna termin skriver vi en uppsats och ämnet vi har valt att studera är handbollsstraffar, prestation under press och risktagande.

Vi har ett genuint intresse för idrott, och forskning som görs på idrott. Dexter har en bakgrund inom tennis och styrketräning, Anton har en bakgrund inom handboll.Han har spelat i HK Drott i flera år och är numera lagkapten i laget.

Anledningen till varför vi valde prestation under press i straffläggningar grundar sig från en situation i en landskamp för damer i senaste mästerskapet. Straffläggaren sätter flera straffar under matchens gång men när tiden är ute och de ligger under med ett mål, missar skottet och Sverige förlorar. Denna händelse väckte genast ett intresse hos oss båda. Kan det vara så att det finns någon psykologisk förklaring till varför landslagsspelaren kunde vara så säker på sina straffar genom hela matchen men sen, när pressen ökar och tiden är knapp, då missar hon?

Syftet med vår studie är att undersöka hur situationer med mer eller mindre press influerar atleters prestation. Anledningen till att vi vill utföra denna studie är först och främst vårt egna intresse för handboll och idrottspsykologi men utöver detta anser vi också att det utförts alldeles för lite forskning inom handboll, med tanke på hur stor sport det faktiskt är i Europa.

Vi söker i första hand efter spelare i Handbollsligan, SHE, Allsvenskan (både herr och dam) och division 1 norra & södra (både herr och dam) men alla är såklart välkomna att svara på frågeformuläret och delta i studien! Era svar är verkligen viktiga för oss. För att delta, klicka på länken nedanför, tack på förhand!”

Länk till frågeformuläret: https://forms.gle/rr5MuTQndYcTxErz7