Lördagskrönikan eller Handboll året runt är det ok?

Jim Gottfridsson hjälps av planen i den sista gruppspelsmatchen i VM 2019. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Jag fick mig en tankeställare under en idrottslektion idag, när flera av barnen klagade på att det var ”handboll för femtonde gången”. Bor man i Skåne blir det lätt handboll på idrottslektionerna. Många är vi som älskar just den sporten i den här regionen.

När jag växte upp i södra Norrland tillhörde det undantagen att få spela handboll. Utomhus bandy på naturis eller längdskidåkning. Vilket jag oftast fick utbytt mot friidrott inomhus. Brrr för vinteridrotter för min del. Inomhus blev det volleyboll, innebandy eller basket. Därför extra uppskattat när det plötsligt blev handboll. Tänk så olika det kan vara i samma land.

VM i ishockey gick precis igång. En smal idrott med mästerskap varje år som märkligt nog lockar storpublik. Handbollen har blivit likadan med ett mästerskap varje år – EM eller VM. Den lockar också publik, men inte alls i samma utsträckning. Medan den världsomspännande fotbollen håller sig till EM och VM vart fjärde år dvs ett mästerskap vartannat år. Det tycker jag är mer lagom. Sliter mindre på spelarna och, i varje fall för min del, ökar intresset. Kanske finns där fler som håller med mig? Som tycker att det hade varit vettigt med längre mellanrum mellan EM och VM i handboll. Både för spelarna och publikintresset.

På hemmaplan och i de andra nationerna går handbollen in i sin sista månad för säsongen. Det betyder finalspel utom i Tyskland där seriesegraren blir mästare. Utöver detta bjuds vi på Final4 i Champions League samt finaler för de andra två Europacuperna. För att i juni övergår i kvalspel inför ett av mästerskapen.

Det där med restitution för spelarna i de bästa klubblagen som ofta dubblerar med landslag känns fortfarande långt borta. Handbollen börjar få allt mer mediauppmärksamhet för alla skador – framför allt för knän och axlar. Är det en sund utveckling? Egentligen.

I stunden känns det säkert ok för den aktuelle spelaren att bli opererad, sköta sin rehabilitering och sedan spela igen. Men är det värt det i det längre loppet? Vad sänder dagens handboll egentligen ut för signaler om sundhetstänk och friskvård till oss vuxna och barnen som gillar att röra på sig tillsammans med en boll i handen?

Du som spelar ska kanske ta dig en funderare innan sommaren om du vill ha en handbollspaus och göra något helt annat. Eller kanske inte delta i ALLA sommarturneringar? För att spara både kropp, knopp och energi. Unna dig den där restitutionen* och till nästa säsong vara lite mer noggrann med upp- och nedvärmning även om kompisar och/eller tränare tycker att det oviktigt. För din egen skull. Bli lite bättre på att lyssna på när kroppen är trött. Sluta spela småskadad. Vara en hjälte fast på ett helt nytt sätt.

Avslutningsvis tänker jag citera en landslagsspelare som jag mött på läktarplats under slutspelet. En som bestämt sig för att göra annat än spela handboll till hösten ”Jag känner mig färdig med handbollen. Är nästan trött på den. Nu vill jag prova på så mycket annat som jag inte hunnit med.”

Det är värt att tänka på för er som pratar om ännu fler matcher. Kanske vore det bättre med ett slutspel med bäst av tre där alla målen räknas? Å mod att påverka de internationella förbunden till en sundare matchplan i samband med mästerskap, under mästerskap och framför allt ett OS år.

* Restitution består av vila, sömn, kost och restitutionsträning mellan träningspassen och det är under restitutionen som glykogenförråden fylls på, muskelcellerna repareras och byggs upp samt att slaggprodukter transporteras bort. Restitution är således en grundläggande förutsättning för att få en träningseffekt av styrketräning. För att en prestationsökning skall kunna ske måste det råda en bra balans mellan träningens nedbrytande effekt och restitutionstiden.

Mina övriga krönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

23/3 2019 Dags att byta ut gammal skåpmat?
16/3 2019 Javisst ja de ska ju också vara med!
9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor