Anna Vjachireva kan göra comeback i kväll

Anna Vjachireva under OS i Tokyo. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN.

Hon blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare i OS i Tokyo, men efter förlusten i finalen meddelade Anna Vjachireva att hon skulle ta en paus från handbollen på obestämd tid. Nu finns hon med i GK Rostov-Dons trupp i mötet mot CSKA Moskva.

Den ryska handbollsligan pågår, trots att flera av de utländska spelarna lämnat sina klubbar efter Rysslands invasion av Ukraina. Rostov-Dons tränare Per Johansson och mittsexan Anna Lagerquist valde att resa för ett par veckor sedan (Johansson tog över Nederländernas landslag och Lagerquist är klar för den franska klubben Neptunes de Nantes).

Förutom brasilianska Eduarda Amorim består laget nu enbart av ryska spelare och några har fått hämtas upp från ungdomslaget. Men inför kvällens toppmöte mot CSKA Moskva meddelar klubben att Anna Vjachireva finns med i truppen.

Vjachireva, som utsågs till OS bästa spelare, har pausat från handbollen sedan turneringen, där det ryska laget tog silver.

– Jag behöver en paus för att få ordning på mig själv och min hälsa, sade hon då.

Ryska och belarusiska lag är avstängda från allt cupspel i Europa. Nyligen rapporterade bland andra Aftonbladet att det ryska ishockeyförbundet beordrat alla klubbar i KHL att de ska stötta armén genom att sprida propaganda under sina matcher. I ett brev som skickades ut kunde man läsa:

Vi skickar samordnade propagandaaffischer. De kan skrivas ut och distribueras i form av flygblad/flyers och flaggor. Observera att denna kampanj är obligatorisk och måste rapporteras in. Vi ber er att stötta denna aktion och arbeta med fansen”.

Det återstår att se om det ryska handbollsförbundet kommer att agera på ett liknande vis.