USM P14: IF Kristianstads succé – två lag i semifinal

IF Kristianstads P14-lag. Foto: IFK Kristianstad

USM är en enda framgångssaga för IF Kristianstads två P14-lag. Båda lagen har tagit sig till semifinal där de dessutom står inför den lite annorlunda utmaningen att möta varandra. Lagets tränare Marcus Kjellman berättar för Handbollskanalen om vad det är som gör det här laget speciellt.

Att ha två lag i semifinal i samma åldersklass är naturligtvis inte särskilt vanligt i USM-sammanhang. Men IF Kristianstads 14-åringar har verkligen lyckats under USM-helgen och kommer nu att mötas i semifinal på lördagskvällen.

– Vi har presterat fantastisk fin handboll och dessutom haft möjlighet att gå runt på alla spelare, det känns riktigt häftigt. Vi har gjort fantastiska matcher rätt igenom, säger Marcus Kjellman, en av tränarna, till Handbollskanalen.

Det hör ju inte till vanligheterna att samma klubb har två lag framme i semifinal. Hur har ni lyckats med det?

– För det första har vi delat upp två helt jämna lag. Självklart har vi toppar men under säsongen har samtliga vuxit och det har varit jämna lag hela vägen. Hade vi gjort upp lagen idag igen hade de nog blivit exakt samma som när vi tog ut USM-lagen.

Kjellman berättar att träningsgruppen består av 37 spelare. Rätt mycket att handskas med som tränare med andra ord.

– De 37 spelarna har vi blandat runt friskt sedan de var barn. Första gången vi hade fasta lag var när vi tvingades till det på USM. Men i alla serier och cuper har vi alltid haft olika lag. Jag tror att det har hjälpt laget att de har hållit ihop sedan de var små.

Hur är det att vara ledare för så många spelare?

– Det ställer krav på oss ledare. Vi är fyra-fem stycken och det krävs enorm planering. Ibland har vi en hall och ibland har vi två. Vi tränar fyra dagar i veckan och så något fyspass på det. Folk undrar ibland hur vi kan genomföra bra träningar med 37 spelare i en hall, men det går. Det kräver planering och övningar som man anpassar därefter. Ibland kombinerar vi fysträningen och kör ett delat pass.

Hur är uppbackningen från klubben?

– Den är fantastisk. IFK Kristianstad är en klubb som är på frammarsch ungdomsmässigt och de satsar mycket pengar för att ungdomarna ska ha det bra. Det betyder så klart jättemycket.

– Och så har det blivit en kultur att gå och titta på handboll och få inspiration från spelarna i Handbollsligan. Det här laget har gjort det sedan de var små och lärt sig mycket av det. Jag tycker det är viktigt att inte ha några tydliga gränser i laget och heller inte mellan de olika lagen. Jag tror att spelarna lär sig mycket av det, säger Kjellman.

Vad gick ni in med för målsättning inför den här helgen?

– Jag hade ingen målsättning men jag vet ju att vi har en extrem kapacitet. Folk är nog förvånade att vi har två lag i finalspel men jag vet att de har den nivån i sig. De är värda det här.

– Jag tror väldigt mycket på det här med blandade lag. Det ökar den individuella utvecklingen när du inte kan lita på att din kompis bredvid gör jobbet. Han är bara där en match av fyra. Och så spelar vi extremt fartfylld handboll och har gjort det sedan spelarna var små.

Ikväll är det alltså semifinal mellan IF Kristianstad 1 och IF Kristianstad 2, en speciell match för spelarna.

– De har spelat mot varandra extremt många gånger förut, men däremot känns det lite jobbigt för killarna att behöva göra det på USM. Det är ju några som kommer att bli extremt besvikna. Det är en svår match att spela men jag är säker på att de kommer att klara av det, säger Marcus Kjellman och avslutar:

– Vi har åtminstone ett lag i final, det är hur coolt som helst.