IK Sävehof mästare i P16-klassen

IK Sävehof. Foto: Johan Sjökvist / Handbollskanalen.se

Det blev ett hattrick! IK Sävehof tog hem inte bara F18- och P18-klassen utan även den så prestigefyllda P16-klassen. H43 Lund finalbesegrades med 27–19.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

IK Sävehof startade matchen otroligt starkt och framförallt Oskar Davidsson imponerade. Sävehofs skicklige niometersspelare sköt nästan sönder målet flera gånger om och H43 hade otroligt svårt få grepp om Sävehof och dessutom ordning på det egna anfallsspelet.

Sakta men säkert spelade dock H43 upp sig och det som såg ut att kunna avgöras redan i den första halvleken var långt ifrån avgjort. H43 har också en vass skytt i Anton Celander – ett otroligt rappt skott ledde fram till reducering 9–10. Ställningen i paus var dock 11–9 till Sävehof.

Oskar Davidsson fortsatte att imponera med fint skytte i den andra halvleken. Dessutom är den storvuxne Sävehofspelaren duktig i mittförsvaret. Det ihop med målvaktsspelet blev avgörande för Partillegänget.

H43 gjorde allt de kunde för att kunna gå ikapp och förbi men IK Sävehof höll undan och tog hem ett nytt guld.

2 Kommentarer

 1. Blev ju en riktigt spännande finalhelg.

  Sävehof vann som väntat. Bra målvakter och försvarsspel, ett vasst linjespel (Felix Möller) och en dominans från Oskar Davidsson på 9m i anfallet, anser jag la grunden för deras SM-guld. Ett bra kollektiv tillsammans med riktiga toppspelare i laget brukar vara den bästa kombinationen och det visade Sävehof i helgen. Imponerande att gå in som favoriter och leverera.

  Den största skrällen i årets USM P16 är silvermedaljörerna H43, anser jag. De har egentligen, likt Sävehof, en oerhörd bredd och flera toppspelare (och skulle ha varit en av favoriterna i steg 5), men när det visade sig att flera av deras nyckelspelare skulle vara skadade inför finalhelgen, exempelvis Olle Holm och Elias Lund (två av tre pelare i laget som är i riks 3), så tror jag att det var många som räknade bort dem som titelkandidater, mig själv inräknad. Men trots det vinner de mot Tyresö, är tre sekunder från att slå Sävehof i deras gruppspelsmatch (det blev oavgjort) och slår sedan ut Aranäs, en annan av favoriterna, i semifinalen. De förlorade sedan relativt klart mot Sävehof i finalen, men det kändes mycket som att det snarare berodde på trötthet och slitna/småskadade spelare, än på kvaliteten i laget. H43 hade utan tvekan turneringens bästa målvakt i Marko Roganovic som långa stunder stängde igen målet helt och hållet under finalhelgen. Han hade även hjälp av ett ramstarkt försvarsspel, som förutom Sävehofs jag bedömer som turneringens bästa. Sedan imponerade H43:s spelare på 9m stort och drog ett enormt lass i anfallsspelet, Erik Lindskoug, Alexander Andsberg och Anton Celander bedömer jag som den bästa 9m:s kombinationen under helgen. H43 imponerade verkligen.

  Aranäs kom välförtjänt på tredjeplats. De hade en av turneringens bredaste trupper vilket de verkligen visade genom att gå runt på flera spelare både på 9m och på 6m under alla matcher. De visade på ett bra försvarsspel och ett bra målvaktsspel, men saknade det där lilla extra i anfallsspelet och det är därför de inte tar sig till final anser jag. Johansson och Hedenfalk hade behövt kliva fram mer. Istället var det Oscar Lindqvist och Johan Ericsson som imponerade mest på 9m, vilket svarar för vilken bredd laget har. De övertygade verkligen i matchen om tredjepris mot ett starkt Kävlinge och hade anfallet varit bättre så hade Aranäs likväl kunnat ta en finalplats. Ett spännande lagbygge och det ska bli intressant att se hur de utvecklas då de även har väldigt många skickliga 03:or i laget.

  Hade det inte varit för H43:s finalplats så hade jag benämnt Kävlinge som turneringens största skräll, trots deras fjärdeplats i turneringen. Jag vill verkligen sätta ett utropstecken bakom laget och kollektivet hos Kävlinge. De gav aldrig upp och stod för två stycken mirakulösa upphämtningar i gruppspelsmatchen mot RIK (underläge med 7 mål med 12 min kvar av matchen) och i semifinalen mot Sävehof (underläge med 6 mål i paus, hämtade upp till lika med några minuter kvar av matchen – vilken jätteskräll det hade kunnat bli om de slog ut finalhelgens favoriter i semifinalen). Det finns många duktiga spelare i Kävlinge. Marcus Jönsson i målet, Hugo Svensson på v6 och liraren Hugo Wickenberg på m9. Men Elias Hall… vilken makalös turnering han gjorde, minst 10 mål i varje match, han var i de närmaste ostoppbar på sin h9 position. Det var kombinationen av Kävlinges lagkollektiv och det faktum att Elias Hall presterade i varenda match, som var nyckeln till Kävlinges framgång. Jag är mäkta imponerad av Kävlinge som lag och Elias Hall var utan tvekan turneringens bästa anfallsspelare. Med marginalerna på Kävlinges sida så hade det kunnat bli en repris på USM finalen p14 för två år sedan och bara det säger en hel del.

  RIK kom välförtjänt på femteplats i turneringen. Det måste dock ses som ett misslyckande, då de gick in i finalhelgen med en av de bästa trupperna. De gjorde en mycket stark insats i första matchen mot Aranäs (som många nog såg som gruppfinalen i grupp 2) som de vann relativt komfortabelt. I den andra matchen i gruppspelet så såg det ut som att de bara fortsatte på samma inslagna linje och tog en stor ledning. Men sen när Kävlinge började hämta igen, så var det som att de blev för nervösa och allt låste sig för dem. Trots det blev det lika i matchen och de skulle bara ro hem gruppsegern mot Alingsås som förlorat klart mot både Kävlinge och Aranäs. Det var som att RIK underskattade Alingsås eller att de blev för nervösa, men de fick inte till det alls i matchen och Alingsås vann överraskande och RIK åkte ut på målskillnad. Det var mycket märkligt att se och det kan troligen tillskrivas till att laget är helt nytt och inte upplevt sådana här matcher innan tillsammans. De hade ett bra målvaktsspel och försvarsspel, de var även vindsnabba i kontringarna, men fick inte till det i det uppställda spelet när det verkligen gällde.

  Tyresö kom på sjätteplats. De hade en tuff turnering. En av lagets bästa spelare, Robin Sanderhem, spelade endast i första matchen mot H43, men var sen borta under resterande matcher. Joakim Lindahl gjorde vad han kunde och presterade verkligen mot både H43 och Skövde. Tyresö kämpade som lag och hade mycket bra målvakter, men jag upplevde det som att de var storleken för små, speciellt mot ett lag som Sävehof som har många storvuxna spelare.

  Både Alingsås och Skövde var storleken för små kändes det som, men visade samtidigt att resterande lag behövde spela sin bästa handboll för att slå dem, annars så straffades dem bevisligen.

 2. Allstar:

  Mv: Marko Roganovic (H43), Utmanare: Love Olind (RIK)
  v6: Julian Sjögren (RIK), Utmanare: Hugo Svensson (Kävlinge)
  m6: Felix Möller (Säve), Utmanare: Johan Ericsson (Aranäs)
  h6: Malte Celander (Säve), Utmanare: Jacob Strömberg (RIK)
  v9: Alexander Andsberg (H43), Utmanare: Oscar Lindqvist (Aranäs)
  m9: Erik Lindskoug (H43), Utmanare: Anton Celander / Hugo Wickenberg (H43 / Kävlinge)
  h9: Elias Hall (Kävlinge), Utmanare: Joakim Lindahl / Hugo Johansson (Tyresö / Sävehof)
  Bäst försvarare: Felix Möller (Säve): Zion Cano Ramos (H43)
  MVP: Oskar Davidsson (Säve), Utmanare: Marko Roganovic (H43)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here