Ett nytt Riksidrottsgymnasium i Stockholm, utöver det som redan finns i Göteborg? Om Svenska handbollförbundet får som de vill kan det bli en verklighet redan under hösten 2026. Men risken är att det inte blir av alls då Riksidrottsförbundet har aviserat att de ska dra ner på det totala antalet RIG-platser i alla idrotter.
– Handbollen har sökt fler platser till RIG eftersom vi hävdar att det är ett stort tryck på RIG i Göteborg och vi har en bra verksamhet där, säger Lennart Söderström, utbildningsansvarig på Svenska handbollförbundet, till Handbollskanalen.
Varje år kommer åtta nya tjejer och åtta nya killar in på Riksidrottsgymnasiet i Göteborg, Katrinelund. Totalt är det 48 ungdomar som studerar där och tränar i den verksamheten varje läsår. Hösten 2026, om Svenska handbollförbundet får sin vilja igenom, blir det ytterligare ett RIG, i Stockholm.
Lennart Söderström är utbildningsansvarig på Svenska handbollförbundet och berättar mer om varför SHF vill ha ett RIG i huvudstaden.
– Först och främst tycker vi att RIG är ett väldigt bra sätt att säkerställa kvalitet och kontinuitet i vår spelarutbildningsverksamhet. Det är en motor i hela gymnasieverksamheten som ger effekt även till våra NIU, säger han till Handbollskanalen.
– Sen vill vi ha en större geografisk spridning. Även talangerna i Mälardalen ska kunna få ett RIG, och förhoppningsvis blir det ett nav som driver kvalitet i Stockholm och i öst. Men först ska vi få platserna och sen får vi se efter tre år om det har gett effekt eller inte.
Oklart hur många fler platser det blir med ett nytt RIG
Men hur många fler platser det kommer att bli, om SHF:s förslag går igenom hos Riksidrottsförbundet, är oklart.
– Handbollen har sökt fler platser till RIG, men det är RF som avgör hur många platser vi får. Eftersom RF har sagt att de på grund av svagare ekonomi ska dra ner på antalet platser i alla idrotter så vet vi inte hur det blir. Vi skulle så klart vilja ha 16 nya spelare i Stockholm varje läsår, som vi har i Göteborg, men vi förstår om det inte går. Blir det det då istället att vi har 20 platser varje år kan vi dela upp det med tio i Göteborg och tio i Stockholm.
– Vi hävdar att det är så stort tryck på RIG i Göteborg och vi har en bra verksamhet där. Därför behöver vi fler platser.
Hur stora är chanserna att ni får igenom det här?
– Innan trodde vi inte alls att vi skulle få det men efter vårt möte med RF i oktober tänkte vi att det kanske går ändå. Men risken är trots allt större att vi inte får det.
Den som driver arbetet från Stockholm är Erik Larholm, idag verksamhetsansvarig på Midsommarskransens gymnasium samt Sjölins gymnasium. Larholm berättar mer om processen.
– Innan SHF hade sitt möte med RF i oktober jobbade vi för att kolla av alla punkter man behöver ha på plats för att ha ett RIG. Vi gjorde det fullt ut och SHF gjorde sitt med RF. I januari har vi sen jobbat med vår ansökan till Skolverket, som nu är klar och inlämnad. Och vi har dessutom fått med oss en huvudman från Stockholm stad. Det är inte helt enkelt att få det, så vi är jättetacksamma för det, säger Larholm.
Varför skulle det bli bra med ett RIG i Stockholm?
– Möjligheten ökar för fler som bor långt ifrån Göteborg att kunna lämna sitt hem utan att det blir för långt bort. Valmöjligheterna ökar helt enkelt. Göteborg försvinner ju inte, men man kan som spelare välja på ett annat sätt. Och enligt mig blir de unga spelarna vinnarna i det. Och i det långa loppet blir även handbollen vinnare om fler får chansen att satsa på den nivån.
Elitklubbarna har redan börjat visa intresse
Det finns redan ett helt gäng med NIU-gymnasium i Stockholmsområdet. Vad som händer med dessa om det blir ett RIG i Stockholm är inte bestämt ännu.
– Det är hypotetiskt än så länge, så vi får se vad som händer. Antagligen blir det väl färre NIU-platser istället. Men på det stora hela borde det förhoppningsvis innebära att både den totala mängden spelare, men även kvalitet och spets, ökar.
– Det roliga i detta är att flera av de större klubbarna i Stockholm från Allsvenskan och uppåt har börjat jobba ihop kring detta relativt snabbt. Det är själva drivna i att vilja få till det här, säger Larholm entusiastiskt.
När kommer då definitivt besked att komma? När vet SHF, Erik Larholm, klubbarna i Stockholm och alla andra som är intresserade av ett RIG i Stockholm, hur det blir? En första indikation kommer i mars.
– Då får vi ett remissförslag från RF, säger Lennart Söderström.
– Vi får svara på det och sen i juni-juli någon gång faställer Riksidrottsstyrelsen sitt förslag. Och sen ska Skolverket säga sitt senast den 1 september, men Skolverket har alltid följt RF:s förslag.