Äntligen cupdags: ”Kört försäsong i ett och ett halvt år”

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Mellan fredag och söndag spelas äntligen cuphandboll på ungdomsnivå i Sverige igen. Det är Göteborg Brandservice Cup, arrangerat av Önnereds HK, som går av stapeln i ÖHK-hallen.

På grund av de restriktioner, föreskrifter och rekommendationer som finns blir det ingen cup i sin ”rätta bemärkelse”. Men det blir fortfarande en cup där flickor födda 2005 och pojkar födda 2006 deltar i helgen.

– Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen får börja spela och lagen som kommer är grymt taggade på att få dra igång, de har ju inte spelat sedan i slutet på oktober, säger Lars Berntsson, cupansvarig, till Handbollskanalen.

Pandemin påverkar givetvis upplägget, men Lars Berntsson känner sig trygg i hur de ska få till ett så bra evenemang som möjligt.

– Vi har ju ganska mycket erfarenhet av att arrangera sånt här. Vi hade Göteborg Cup i september som vi genomförde med 370 lag, där vi hade 100 lag mindre än ett vanligt år. Där var det precis som nu ingen publik, det var slussning in och ut ur hallarna för att säkerställa att vi följer föreskrifter och krav för att minimera smittspridningen.

Det finns även hårda krav på att varje spelare måste känna sig helt symtomfri inför varje match för att få spela, där en checklista finns tillgänglig på Önnereds/cupens hemsida.

Helgens Göteborg Brandservice Cup innebär ett poolspel under fredagen och lördagen, som avslutas med placeringsmatcher på söndagen. Efter helgen hoppas Lars Berntsson kunna blicka tillbaka på mycket glädje och roliga matcher.

– Jag hoppas att vi får återuppleva det som har varit självklart för två år sedan, att man spelar mot varandra och man kämpar och ser glädjen i ungdomarna.

Det har varit en lång ökenvandring för de svenska idrottsungdomarna, och inte minst för handbollsspelarna. De känner Lars Berntsson lite extra för.

– De har liksom kört försäsong i ett och ett halvt år nu nästan ju, med ett litet break där i september och oktober. Så det är det viktiga, att de får komma tillbaka till matchandet, avslutar han.

Runt om i landet arrangeras från och med fredag (den 18 juni) handbollscuper för olika åldrar.

Länk: Göteborg Brandservice Cup – Nu kör vi så det ryker