Ukrainska Motor Zaporizjzja i 2:a Bundesliga?

HC Motor Zaporizjzjas klubbmärke. Bild: HC Motor Zaporizjzja.

Enligt obekräftade uppgifter överväger tyska Bundesliga att bjuda in de ukrainska mästarna HC Motor Zaporizjzja att spela i 2:a Bundesliga under den kommande säsongen, skriver handbollssajten handball-world.news. Klubben har deltagit i Champions League varje år sedan säsongen 2013/14 men tvingades dra sig ur årets turnering efter Rysslands invasion av Ukraina.

HC Motor Zaporizjzja är Ukrainas klart mest framgångsrika handbollslag under de senare åren och trots att klubben tvingades dra sig ur Champions League den här säsongen finns det en chans att EHF ger dem ett wildcard inför nästa säsong. För att kunna erbjuda matchträning överväger nu Bundesliga att bjuda in de regerande ukrainska mästarna till 2:a Bundesliga – Tysklands näst högsta division.

Enligt handball-world.news skulle det vara juridiskt omöjligt för klubben att deltaga officiellt, men i samband med att serien gör en omstrukturering för att minska antalet lag, skulle HC Motor Zaporizjzja kunna få spela kontinuerligt. Serien skulle i så fall få 19 lag den här säsongen, vilket skulle betyda att ett lag blir över i varje omgång och kan ställas mot de ukrainska mästarna.

Uppmärksamma situationen i Ukraina

Idén, skriver handball-world, skulle vara att hemmalagen får en extra hemmamatch under säsongen. Då skulle de få en möjlighet att presentera sig för sina fans och sponsorer samtidigt som fokus skulle ligga på att uppmärksamma situationen i Ukraina och i någon mån bidraga till att hjälpa lokalbefolkningen.

HC Motor Zaporizjzja grundades 1958 och de vann sitt första mästerskap 2013. Klubben har tagit sig vidare från gruppspelet i Champions League tre gånger.

Zaporizjzja är Ukrainas sjätte största stad och har under upprepade gånger varit mål för ryska missiler. Stadens kärnkraftverk, som är Europas största, blev utsatt för beskjutning under mars månad. Den lokala brandkåren lyckades då släcka en eld som utbröt vid kärnkraftverket, vilken av flera bedömare riskerade att leda till en härdsmälta.

Länk: Motor Saporoschje als Meister de Ukraine in der 2. Handball Bundesliga?