Thess Krönell om skandalen med de gömda kamerorna

Thess Krönell inför Skuru/Sävehof 16 januari 2021. Foto: Andreas Sandström / Bildbyrån

Det tyska laget TuS Metzingens spelare upptäckte två kameror i sitt omklädningsrum tidigare i år. Nu talar den tidigare Metzingen-spelaren Thess Krönell ut om händelsen i Göteborgs-Posten.
– Det var en stor grej, och Metzingen som stad har nästan bara handbollen. Hela kommunen var jätteengagerad i det här, säger hon.

Det var i januari i år som Bundelsliga-laget TuS Metzingen skakades av en skandal som skulle komma att uppmärksammas av media världen över. En sen kvällsträning ledde till att några av lagets spelare valde att stanna kvar för att duscha på träningsanläggningen och då upptäckte de två kameror i omklädningsrummet. Thess Krönell, som då spelade för klubben, talar om händelsen till GP.

– Det var en sen träning. Den var slut typ tio på kvällen, och några av spelarna stannade kvar för att duscha. Det var då de upptäckte kamerorna, berättar hon.

Tränare greps efter polisanmälan

Direkt efter upptäckten gjordes en polisanmälan och senare kunde även en person gripas misstänkt för att ha satt upp kamerorna. Personen i fråga var någon som jobbat nära laget och den tidigare Skuru-målvakten Rebecka Nilsson (som värvades av TuS Metzingen sommaren 2021) kunde senare under våren bekräfta att så var fallet. Det var under halvtid i en av SM-finalerna som Nilsson gästade C Mores sändning och svarade på frågor om upptäckten.

– Det var en av dem jag hade fått mest kontakt med i början. Han var en skitstövel, så det gjorde inte så mycket att han försvann, sa hon då.

”Imponerande sammanhållning”

”Skitstöveln” i fråga var en del av ledarstaben och all anknytning med klubben avslutades direkt efter att misstankarna väckts mot honom. Det var även i samband med det som Metzingens huvudtränare Ferenc Rott fördömde handlingen och kallade den vidrig:

– Den vidriga handlingen, som dessutom begicks av en person vi litade på, är chockerande och har påverkat oss alla, sade han då i ett pressmeddelande enligt The Guardian .

Rott tillade även att laget valt att fortsätta spela handboll direkt efter händelse och han berömde dem för sin styrka och sammanhållning:

– Vi kommer inte låta något sånt här trycka ner oss, och det faktum att laget valt att fortsätta spela handboll igen direkt är ett väldigt starkt budskap.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av TusSies Metzingen (@tussiesmetzingen)

Bröt kontraktet med klubben

Tidigare har Sportexpressen berättat om att spelarna inte fått uttala sig om händelsen med anledning av den pågående polisutredningen. Thess Krönell, som inte var på plats när kamerorna upptäcktes, berättar nu om chocken när spelarna fick reda på vem det var som misstänkts för handlingarna.

– Vår sportchef berättade att det var den här tränaren som hade satt upp kamerorna. Folk blev jätteledsna, chockade och arga. Det var en väldigt jobbig stämning, förklarar hon.

Krönell har valt att avsluta sitt kontrakt med klubben, medan hennes svenska kollegor Rebecka Nilsson och Madeleine Östlund fortfarande spelar kvar. Hon tycker att klubben har skött situationen bra och valde att lämna den delvis på grund av missnöje med träningsbelastningen och delvis på grund av sin graviditet.

Vad som fanns på kamerorna och hur länge de suttit uppe är ännu oklart. Klubben har inte heller gått ut med någon mer information om händelsen eller den efterföljande polisanmälan. Den misstänkte är inte dömd för brottet.

LÄNK: Thess Krönell om kamerorna i omklädningsrummet