Svensk succé i Bundesliga – tre nominerade till MVP

Eric Johansson. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Tre svenskar och fyra danskar. Så ser landsfördelningen ut i Bundesligas MVP-race som presenterades under gårdagskvällen.

Våra svenska spelare i Tyskland har haft en minst sagt imponerande säsong, vilket nu märks tydligt i Bundesligas MVP-omröstning. Tre svenskar är med och slåss om priset: Felix Claar, Mikael Appelgren och Eric Johansson.

Claar har utan tvekan varit en av seriens, kanske världens, bästa spelare under säsongen. Med 176 mål på 34 matcher har han imponerat på de flesta.

Eric Johansson har också han imponerat. Efter en tuff första säsong i Bundesliga, mycket på grund av skador, har säsongen 2023/24 varit betydligt bättre. Med 157 mål och 104 assist blev han främsta poängplockare i Kiel. Rhein-Neckar Löwens målvakt Mikael Appelgren är den sista svensken med. ”Äpplet” hade högst räddningsprocent av alla målvakter som stod över 10 timmar, vilket kan ge Glenn Solberg en ordentlig huvudvärk inför sommarens OS-uttagning. Ett mästerskap som Eric Johansson skulle ha varit given till, om det inte vore för att han ska opereras.

När svenskarna presterade, gjorde danskarna likaså. Resten av platserna i MVP-racet tillfaller våra vänner i söder.

En av de är Mathias Gidsel som med sina 263 mål, varav inga på straff, slagit rekord för flest spelmål under en säsong. 42-årige Hans Lindberg är tillsammans med Magnus Saugstrup och Casper Mortensen de tre andra danskarna i racet.

Vem som får priset är upp till fansen att rösta om. Omröstningen avslutas på fredag den 7 juni.

Alla spelare:
MV: Mikeal Apelgren
V6: Casper Mortensen
H6: Hans Lindberg
M6: Magnus Saugstrup
V9: Eric Johansson
M9: Felix Claar
H9: Mathias Gidsel