Paret Månsson söker nya äventyr: ”Skåne är en perfekt region”

Anton Månsson. Foto: Rhein-Neckar Löwen

Håll ögonen öppna alla svenska klubbar: Anton Månsson och Nadja Månsson söker nya äventyr och utesluter inte en flytt till Sverige. Handbollskanalen har pratat med Anton, som öppnar för en flytt hem till Handbollsligan.

– Våra respektive kontrakt går ut efter säsongen och vi är ute efter ett nytt äventyr. Vi är öppna för att stanna kvar utomlands eller att flytta hem till Sverige, men det är klart att Sverige och framförallt Skåne lockar, det är en perfekt region att spela handboll, berättar Anton Månsson för Handbollskanalen.

Inför förra säsongen flyttade Anton Månsson till GWD Minden samtidigt som hans fru, tyska landslagsspelaren Nadja Månsson, gjorde flytten till Borussia Dortmund. Båda trivs bra i sina respektive klubbar, men mycket talar ändå för att det blir klubbyte efter säsongen.

– Jag är på jakt efter något något nytt, jag har ändå varit utomlands i snart nio år. Vi har sagt att vi ska flytta hem till Sverige om senast tre år eftersom vår son kommer att börja skolan då, helst i Löddeköpinge eller Lomma.

Anton Månsson har spelat i Bundesliga i många år, först i Melsungen och nu i GWD Minden. Dessförinnan i TBV Lemgo där han blev en riktig publikfavorit och rankades som en av Bundesligas bästa mittsexor. 29-åringen har dessutom varit på gränsen till landslaget i många år. Trots det får han anses att vara något av en doldis hemma i Sverige, kanske för att han blev proffs tidigt och inte deltagit i något mästerskap. Nadja Månsson har samtidigt varit en viktig spelare för det tyska landslaget och gjort över 70 landskamper.

Det vore med andra ord två riktigt starka nyförvärv för svenska klubbar.

– Min fru är klar med att hon vill bo i Sverige i framtiden. Om vi är utomlands i tre år innan dess eller om vi flyttar hem till Sverige nu får vi se, men ska vi hitta något måste det vara en bra lösning för oss båda.

I Minden har Månsson konkurrerat med norske landslagsmannen Magnus Gullerud, en situation som varit utvecklande.

– Vi kommer väldigt bra överens och har uppdelad speltid. Vi har startat ligan väldigt bra och har ett härligt gäng med Dalibor Doder, Andreas Cederholm och flera andra skandinaver. Jag spelar på samma sätt jag gjort i alla år jag varit i Bundesliga, levererar både offensivt och defensivt. Jag gör jobbet varje dag.

Det är säkert många svenska klubbar som hajar till när två spelare som spelat på högsta nivå i många år kan tänka sig att flytta till Handbollsligan respektive SHE. Är det Skåne som gäller eller hur ser in på det?

– Det vore så klart bra med Skåne eftersom familj och vänner bor där. Dessutom finns det ju allt från OV som är topplag i Allsvenskan till alla klubbar i Handbollsligan där IFK Kristianstad är det bästa laget.

Att Anton Månsson borde vara intressant för samtliga lag i Handbollsligan råder det inga tvivel om. Har man spelat i Bundesliga sedan 2010 (bortsett från en säsong i Schweiz 2014–15) och endast missat fyra matcher under alla år visar det att även fysiken är på plats.

– Den fysiska statusen är det inget fel på, jag har haft en himla tur som varit skadefri. Man har vant sig vid hårdheten i ligan.

Nadja Månsson har varit småskadad under säsongen, men spelar för Dortmund under söndagen. Och visst vore det ett häftigt nyförvärv för en svensk klubb med en spelare med landslagsmeriter för Tyskland.

– Vi har ju min kusin (Ola Månsson, reds.anm) som är tränare i H65 Höör och han vet vad Nadja kan. Där är vi inte oroliga. Problemet i Sverige är att åldersstrukturen kanske inte riktigt passar Nadja, i LUGI till exempel är snittåldern 20–21. Den är lite högre i H65 åtminstone, säger Anton Månsson och avslutar:

– Nu ska vi båda göra en riktigt bra säsong och så får vi se vad som händer efter det.