Jeppsson imponerar i Bundesliga: ”Hoppas bli uttagen i landslaget”

Simon Jeppsson. Foto: HC Erlangen

Simon Jeppsson imponerar stort i HC Erlangen. Efter fem omgångar av Bundesliga ligger vänsternian tia i skytteligan, tvåa i assistligan och tvåa i poängligan. Dessutom har han blivit uttagen i omgångens lag och slagit ut förra klubben SG Flensburg-Handewitt ur tyska cupen. Men inför landslagsuttagningen till matcherna mot Polen har 26-åringen inte hört någon från landslagsledningen.
– Jag hoppas att jag blir uttagen i landslaget igen, det är mitt mål, säger Simon Jeppsson till Handbollskanalen.

Det går rätt bra för Simon Jeppsson just nu. När Handbollskanalen ringer upp är det dagen efter att HC Erlangen slagit ut SG Flensburg-Handewitt i tyska cupen. Morgonen efter har han dessutom, till sin stora glädje, spöat lagkamraten Hampus Olsson i golf.

Men vårt samtal ska inte handla om golfbanorna i södra Tyskland eller det faktum att Jeppsson och Olsson blivit medlemmar i en golfklubb där nere utan om den sagolika säsongsstart den långe vänsternian har haft. Vi börjar vid gårdagens seger mot Flensburg.

– Det är klart att det var en skalp för oss att slå ut Flensburg. De är ju drabbade av skador på flera viktiga spelare, så det blir ju tufft för övriga spelare som får slita hårt, men är det någon gång vi ska besegra Flensburg är det nu. Och det lyckades vi med igår. Det var en härlig kväll i Nürnberg, säger Simon Jeppsson till Handbollskanalen.

– Det mesta stämde för oss och det krävs för att slå topplagen. Jag tror att alla i laget och hela föreningen egentligen är väldigt glada och stolta över vår insats.

26-åringen sticker inte under stol med att det fortfarande är speciellt att möta sin före detta klubb.

– Jag spelade ändå där under tre år och känner fortfarande många i klubben. Framförallt har jag mycket kontakt och är jättebra vän med mina svenska kollegor. Så det är klart att det är speciellt, även om det mer och mer blir som en ”vanlig” motståndare.

Simon Jeppsson hade en, med sina mått mätt, ganska lugn start på matchen. Men sista kvarten, när matchen skulle avgöras, klev svensken fram. Tre av hans fem mål kom när Erlangen definitivt avgjorde tillställningen.

– Vi som lag gjorde en väldigt fin match och lyckades rycka ifrån. Sista kvarten där lyckades jag få iväg några skott som gick in. Det var skönt att skotten gick in i ett så viktigt skede av matchen, säger han blygsamt.

Att Simon Jeppsson har startat säsongen otroligt starkt råder det inga tvivel om. Nyligen kom beviset på det då han blev uttagen som omgångens bästa vänsternia i Bundesliga. Med tanke på konkurrensen på vänsternio i världens bästa liga säger det en del om vilken nivå den före detta Lugi-spelaren presterat på.

– Det viktigaste är ju att leverera under matcherna, men det är klart att det blir ett kvitto på att jag gör det bra. I slutändan tror jag kanske inte att jättemånga spelare bryr sig extremt mycket huruvida de blir uttagna i omgångens lag eller inte, men visst är det ett kvitto.

Du ligger tia i skytteligan, tvåa i assistligan och tvåa i poängligan. Det är rätt starka papper!?

– Det har känts prima, tycker jag, säger han på sitt karaktäristiska vis.

– Jag får ju spela väldigt mycket och det är så klart något man växer av som spelare, det tror jag att alla tycker. Jag får lov att göra misstag och har en tydlig roll i laget.

Rollen är både tydlig och stor – då har Jeppsson gått från klarhet till klarhet och har nu en plats bland Bundesligas bästa på sin position. Just tryggheten är en stor faktor i det. En trygghet han kanske saknade i ett SG Flensburg-Handewitt där han aldrig riktigt hade en given startplats.

– I Erlangen gick det hyfsat snabbt att komma in i rollen under förra säsongen, som var min första här. Jag vill så klart bygga vidare på den process som jag startade då.

– Samtidigt har vi bara spelat fem omgångar. Men jag trivs väldigt bra här och jag tror att det syns på plan.

I Flensburg fick Simon Jeppsson knappt spela försvar överhuvudtaget. Det har det blivit ändring på i Erlangen.

– Min speltid bakåt är till och från. Men det har blivit betydligt mer. Jag för en dialog med vår tränare och jag säger att nästa steg i min utveckling är att få till försvarsbiten. Handboll spelas i ett högre och högre tempo och man har inte råd med alltför många byten. Det är så klart en stor utmaning att få till försvarsspelet, men också ett roligt mål att jobba utifrån. Jag tror bara att det gynnar mig.

Då kommer vi in på landslaget. Efter att ha varit med under flera mästerskap i rad har Simon Jeppsson saknats i Glenn Solbergs landslag. En snackis sedan norrmannen tog över som förbundskapten har varit kring spelarnas roller i klubblag. Förbundskaptenen har lagt stor vikt vid att spelarna har roller i respektive klubblag som passar väl in i landslagets filosofi samt att de helst spelar försvar.

– Alla tränare har en filosofi och det är bara att respektera till 100 procent. Uttagningarna blir ju efter vilka spelare som de tycker passar in i laget och vilken kvalitet som behövs. Självklart är det mitt mål att komma tillbaka till landslaget, det är trots allt något av det roligaste och största man kan uppleva som handbollsspelare. Det är absolut något jag har i sikte, berättar han.

Hur mycket kontakt har du haft med Glenn sedan han tog över?

– Det var betydligt mer i början än det har varit den senaste tiden. Men där finns ändå en dialog skulle jag vilja säga.

Den 12 oktober tar Glenn Solberg ut den trupp som ska möta Polen två gånger om, den 4 november och den 6 november.

– Vi har inte pratat alls inför den uttagningen. Men det enda jag kan göra är att spela mitt spel i klubblaget och på så sätt stärka min position. Då kan det eventuellt bli någon slags comeback i landslaget eller vad man ska säga. I slutändan är det dock upp till tränarstaben att välja spelare.

Tror du att du blir uttagen mot Polen?

– Det är så klart väldigt svårt för mig att svara på. Men det är mitt mål att spela i blågult igen och en jättestor grej för mig. Men sedan Glenn tog över har de spelat fantastiskt bra och nått jättefina framgångar och det är inte alltid det lättaste att ändra på ett vinnande koncept, säger Simon Jeppsson och avslutar:

– Men om jag skulle bli uttagen igen skulle jag gladeligen ta chansen.