Sverige krossade Island i EM-kvalet

Nathalie Hagman. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

EM-kvalet är igång och Sverige fick en drömstart när Island krossades med 30–17 inför storpubliken i Eskilstuna.

Landslaget är samlat för första gången sedan OS-succén i somras som slutade med en svensk fjärdeplats. Nu var det EM-kval i Eskilstuna på agendan och Island stod för motståndet.

Och visst blev det en svensk drömstart på kvalet. Island hade inte mycket att sätta emot och efter 14–5 (!) i paus vann Sverige till slut med 30–17. Med de siffrorna är det lätt att förstå att försvars- och målvaktsspelet höll hög klass, vilket det också gjorde.

Imponerande nog lyckades Sverige hålla uppe intensiteten på ett bra sätt även i den andra halvleken och detta trots att matchen redan var mer eller mindre avgjord. Visst, isländskorna tilläts göra betydligt fler mål i andra halvlek än i första, men Sverige ökade också måltakten.

Sverige leder nu gruppen före Serbien. Nästa match är på söndag borta mot Turkiet. Då kommer Sverige inte att spela inför en fantastisk hemmapublik, något de gjorde i Eskilstuna ikväll.

Sverige – Island 30–17 (14–5)

Sverige: Jamina Roberts 6, Nathalie Hagman 4, Elin Hansson 4, Carin Strömberg 4, Linn Blohm 3, Melissa Petrén 3, Nina Dano 3, Clara Lerby 1, Mathilda Lundström 1, Anna Lagerquist 1, Emma Lindqvist 1