EXTRA: Flensburg tyska mästare – fem svenska guldmedaljer

Mattias Andersson. Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

SG Flensburg-Handewitt blev tyska mästare för andra gången genom historien efter ett drama hemma mot Göppingen. Slutresultatet blev 22-21 och vi fick fem svenskar som tyska mästare.

Den tyska Bundesliga avslutades under söndagen och vilken säsong vi fått uppleva. Från höstens uppstickare med Hannover och Berlin i topp, till ett överlägset Rhein-Neckar Löwen till ett SG Flensburg-Handewitt som spurtade förbi i slutomgångarna. Stor underhållning att följa Bundesliga denna säsong och med fem svenska guldmedaljer blev det big bang.

Mattias Andersson, Tobias Karlsson, Hampus Wanne, Jim Gottfridsson och Simon Jeppsson kommer nu för alltid ha kultstatus i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Extra roligt såklart för Mattias Andersson som avslutar karriären med ett ligaguld. Det är 10 år sedan sist, då med THW Kiel och det sjätte totalt för 40-åringen som nu flyttar hem till Ystad.

Avslutningen blev en svettig historia. Flensburg tog emot Göppingen i ett sprakande Flens Arena och gästerna bjöd på hårt motstånd. Faktum är att det i början av andra halvlek stod 13-14 på resultattavlan och i den stunden var guldet hos Löwen som monterade ner Leipzig. En stark avslutning på matchen från Flensburg gav dock ledning med 1 och 2 mål resten av matchen.

Slutresultatet skrevs till 22-21 och känslorna som yttrade sig i arenan ser man inte ofta. Thomas Mogensen rusade som en tok med bollen i handen och in i ett av målen. Spelare grät, publiken grät och tränaren Maik Machulla såg närmast chockad ut.

Machulla sågs utifrån som en budgetlösning för Flensburg då han efter fem år som assistent bakom Ljubomir Vranjes steppade upp som huvudtränare förra sommaren. Kunde den förre mittnian verkligen leda ett topplag i Europa på egen hand? Vi låter väl dagens resultat tala för sig själv.

Om Mattias Andersson var värd en guldmedalj – vad ska man då säga om Tobias Karlsson? Han har förvisso ett guld på pappret från 2007 med THW Kiel efter att ha gjort 7 matcher på lån från Hammarby i november/december 2006. Nu gör han sin nionde säsong i Flensburg och får äntligen, äntligen smaka på en riktig guldmedalj där han själv varit en av de viktigaste nycklarna för att bygga den grund som laget och hela klubben står på.

Det yngre svenska gardet i klubben i form av Gottfridsson, Wanne och Jeppsson är bara att gratulera. Alla tre upplever en magisk säsong med EM-silvret från januari och så guld i Bundesliga. Njut i sommar grabbar!