Missa inte: ”Boll och känsla – en fotoutställning”

Foto: Karin Celander

På torsdag i nästa vecka är det dags för något som ingen handbollsälskare får missa. Karin Celander heter fotografen som i Partille Arena kommer att hålla
i en fotoutställning som heter ”Boll och känsla”.

Karin Celander skriver själv på evenemangets Facebook-sida:

”Jag har tillbringat mycket tid strax bredvid målet på handbollsplan, just i den vinkel bollen kommer om kantspelaren missar långa hörnet eller då målvakten blockar skottet snett åt sidan. Mitt intresse och min ambition har utvecklats från ett dokumenterande av spelet och laget i syfte att förse spelare, förening och press med bilder till att försöka fånga känslan i sporten genom att hitta de bilder man vanligen inte ser i sportflödet.

I det här projektet har min ambition varit att hitta skärningspunkten mellan sport och konst. Vilken typ av bilder är relevanta för den som vanligen inte sätter sin fot i en bollrelaterad miljö? Vilken typ av bilder är det den sportintresserade inte brukar se? Vad händer om man kombinerar dessa båda arenor konst och sport?

Efter en match recenseras spelarna i tidningar, ledarrum och inte minst i foajén där föräldrarna står och väntar. ”Försvaret läckte bakåt.” ”Det var inte tillräckligt tryck i kontringarna.” ”Domaren var inkonsekvent.” Om man frågar spelarna skulle de alldeles säkert hålla med recensenterna i deras bedömningar och sett till lagets insats så har de säkert rätt och reflektionerna är en viktig del för den vidare utvecklingen. Men ofta känner jag inte igen matchen speglad i dessa kommentarer då det jag sett är spelare som kämpat för att hålla linjen tät, besvikelsen i ögonen efter en missad passning eller glädjen efter ett lyckat anfall. Det ena motsäger inte det andra – allt är olika delar av en helhet på samma sätt som laget inte är något utan individen och individen inte är något utan laget.

Men då de mer klassiska handbollsbilder jag brukar arbeta med har till syfte att återge en matchbild har jag skiftat fokus och sökt efter andra vinklar och försökt spegla det som finns runt omkring, mellan, innanför.”

Evenemanget