Bundesliga: Statistikkoll efter 12 spelomgångar

Johan Sjöstrand, MT Melsungen. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, www.nordlyset-fotografie.com

Nu under landslaguppehållet så passar det bra att ta en koll på tabell och statistik efter 12 omgångar av Bundesliga. Vi har även gjort en sammanfattning för svenskarna i 2. Bundesliga, den artikeln hittar ni här.

I skytteligan så ser vi att topp fem utgörs av fyra kantspelare och en mittnia. Skytteligan leds av dansken Hans Lindeberg på 85 mål efter 11 matcher, varav 31 på straff. Hans som spelar för HSV Handboll hade en tung föregående säsong där han var borta länge pga en njurskada. Iår har han hittat storformen och leder skytteligan trots att han spelat en match mindre än många av konkurenterna. Tvåa är tysken Uwe Gensheimer som för nästa säsong skrivit på för Paris. Uwe har gjort 82 mål på 12 matcher varav 42 på straff för sitt serieledande Rhein-Neckar Löwen. På tredjeplats kommer första niometersspelaren, Petar Nenadic från Füchse Berlin med 82 mål på 11 matcher varav 31 på straff. Därefter kommer Maximilian Holst från Wetzlar på 78 mål följd av Robert Weber från SC Magdeburg på 73 mål.

Niclas Ekberg är den svensk med flest mål, 44 stycken på 11 matcher varav fyra på straff. Niclas spelar i THW Kiel och har fått dela speltid med Christian Sprenger, båda har fått spela i samtliga 11 matcher. Tvåa är Jesper Nielsen, 37 mål på 11 matcher. Jesper som kanske framför allt är en stark försvarsspelare har även lyckats bra framåt hittills iår för sitt Füchse Berlin. Trea är Anton Månsson med 29 mål på 11 matcher, samma antal som Kim Ekdahl du Rietz gjort på 12 matcher. Anton som kom från schweiziska Kadetten Schaffhausen till TBV Lemgo för denna säsong, har börjat riktigt bra från sin linjeposition och lyckades bland annat att komma med i omgångens lag för omgång nio, se video här. Ett mål mindre har både Fredrik Petersen för Füchse Berlin och Anton Halén för Frisch auf Göppingen, båda med 10 matcher spelade.

Om vi kikar på målvaktsstatistiken så ser vi att i antal räddningar så leder Andreas Wolff från Wetzlar med 143 räddningar på 12 matcher. På andraplats hittar vi Johan Sjöstrand från MT Melsungen med 129 räddningar på 11 matcher. Johan, som denna säsong kom till Melsungen från Kiel har verkligen kommit in bra i sitt nya lag och han är en av anledningarna att Melsungen ligger på en tredjeplats. En liten bit längre ner på sjundeplats hittar vi Mattias Andersson från SG Flensburg med 108 räddningar på 11 matcher och bakom honom Mikael Appelgren med 101 räddningar på 12 matcher för Rhein-Neckar Löwen. Noterbart är dock att Mattias och Mikael har ungefär 1-1½ timme mindre speltid än de andra målvakterna på topp 10.

Om vi istället kollar in räddningsprocent så ligger Johan på femteplats med 31,31% tätt följd av Mikael på 31,08%. En annan intressant statistik som verkligen utmärker våra svenska målvakter är dock antalet assist. Den statistiken leds av Mattias Andersson på sju stycken assist, tätt följd av Mikael Appelgren med 6. Johan ligger på femteplats i den statistiken med 4 direkta assist. Annan statistik som leds av svenskar är antal räddningar från distansskott (Johan Sjöstrand med 83 räddningar) och antal räddningar på fria kontringslägen (Mikael Appelgren med 7 räddningar).

Bundesliga drar igång igen på Onsdag (11/11) där två matcher från tidigare omgångar och en från denna omgången spelas. Füchse Berlin tar emot VfL Gummersbach, en match som hör till den fjärde spelomgången. Frisch Auf Göppingen gästar MT Melsungen, en match från omgång åtta. Dessutom så tar serieledande Rhein-Neckar Löwen emot nykomligen DHfK Leipzig för den aktuella omgången. Håll till godo!