Sverigecupen: Stockholm Svart mästare!

Foto: Matthew Tipple/Handbollskanalen

Efter två rafflande semifinaler där Stockholm Svart vann över Göteborg Blå efter shoot-out och Skåne Röd vann över Skåne Gul blev det äntligen dags för final. 

Efter 136 matcher och en hel del svett så står Stockholm Svart & Skåne Gul i finalen. Stockholm inleder målskyttet med Sarah Hansson som följer upp det första målet med att göra en repris i anfallet efter. Skåne svarar snabbt genom sitt första mål av Emma Mihailovic som precis som sin konkurrent svarar med två raka mål.

Men ingen av lagen fick till sitt försvarsspel vilket gjorde att matchen började med att lagen bytte mål med varandra. En spelare som presenterade sig tidigt och fortsatte var Sarah Hansson som redan i början av matchen stod för 4 av Stockholms mål. När Stockholms målvakt Alice Timnér började rädda kunde Stockholm ge sig själva ett övertag på 2 mål. Efter 10 minuter fick Stockholm Svart ordning på sitt försvar och helt plötsligt gick det 4 minuter som Skåne inte kunde få hål på Stockholm.

Skånes försvar sprang bort sig och Stockholm kunde med sin hänsynslöshet producera mål framåt. Detta tillsammans med ett aggressivt och väloljat försvar såg ut att ge Stockholm många fördelar. Skåne tog time-out och bytte runt på spelare för att bryta mönstret i matchen, men när skytten Sarah Hansson byttes ut kom Ulrika Lande in istället. Ganska omgående visade Ulrika att Stockholm inte tänker ge sig genom att smälla dit mål efter mål. Lagom till halvlek hade Ulrika gjort 5 mål och Stockholm ledde över Skåne med 15-9

Stockholms följsamma försvar hängde med i Skånes växelspel och tjejerna från Skåne fick aldrig det utrymmet i början av andra halvlek för att krypa närmare i målprotokollet. Istället började Stockholm att spela ut och visade upp ett fint spel med inspel, genombrott och skytte. Tjejerna i svart visade upp ett moget spel med en trygghet som gjorde att de kunde springa och satsa allt.

Skam den som ger sig och även om Skåne försökte både i anfallet och försvaret var Stockholm steget före och satte stopp. Stockholm fick också bra stopp på Skånes skytt Emma Mihailovic tidigt i matchen vilket visade sig vara taktiskt smart. Som tjejerna nämnde tidigare i helgen så var det försvaret som de har haft problem med under helgen, vilket också visade sig vara fallet i finalen. När Skåne väl kom igenom Stockholms försvar var det nästa målvakt som satte stopp, nämligen Cassandra Rosenquist Tannemyr.

Stockholm visade upp ett anfallsspel där de drog ner på tempot för att sedan komma mot Skåne i full fart. Med en otrolig explosivitet hos många av spelarna hade Skåne svårt att hänga med bakåt.

Slutresultatet i tjejernas final blev 22-14 efter en fin uppvisning av Stockholm Svart!

Placering Tjejer

 1. Stockholm Svart
 2. Skåne Gul
 3. Skåne Röd
 4. Göteborg Blå
 5. Västergötland
 6. Stockholm Vit
 7. Halland
 8. Göteborg Vit
 9. Örebro
 10. Småland-Blekinge Norra
 11. Bohuslän Dal
 12. DGHF Dalarna
 13. Västernorrland-Jämtland
 14. Uppland
 15. Västmanland
 16. Södermanland
 17. Östergötland
 18. Småland-Blekinge Södra
 19. Värmland
 20. DGHF Hälsingland
 21. Norrbotten