Sverigecupen 2019: Pojkar Lördag

Foto: Matthew Tipple/Handbollskanalen

Lördagen började med att gruppspel 1 spelades färdigt och alla lagen blev omfördelade i nya grupper. Innan dagen var slut skulle vi få reda på vilka lag som får spela semifinaler på söndag. Vi har fått se en hel del jämna matcher, fina prestationer och mycket glädje.

Grupp PA

Som vi sa så präglades dagen av många jämna matcher och matchen mellan Skåne Gul och Halland var inget undantag. Halland börjar bra och Skåne ser lite vilsna ut, men det varade inte länge och Skåne släppte inte iväg Halland riktigt ordentligt. Istället hängde Skåne kvar och lyckades knappa in försprånget som Halland hade skapat sig. Efter 15 minuter var det 8-8. Sen drog Halland ifrån igen och Skåne kom ikapp, lagen gjorde så hela vägen till slutsignalen. Men precis innan matchen var slut så drog Edvin Alm dit bollen för Skåne och hallen exploderade. En vinst som kan betyda mycket när dagen är klar. Skåne lyckades vända matchen och vinner med 19-18. Matchen bjöd också på ett otroligt fint underarmsskott av Axel Jonsson rakt upp i krysset, pang!

Halland gick sen vidare till att spela mot Södermanland där Södermanland tog tag i taktpinnen från start. Halland fick istället jaga fram till den 23 minuten. Sen följdes lagen åt och bytte mål med varandra, tills Halland fick nog och gjorde 3 mål på raken. Efter det var det bara Halland och killarna kunde denna matchen se sig som vinnare då det stod 23-19 på resultattavlan. Men om det skulle räcka till en semifinal fick de vänta med att få veta.

Sista matchen i gruppen skulle avgöra vilka lag som får spela om medaljerna imorgon. Södermanland skulle få ta sig ann Skåne Gul. Skåne gav sig själva en bra start med en 6-1 ledning, en ledning som Södermanland skulle ta igen innan halvleken var slut. Skåne tog till sig sitt offensiva 3-3 försvar vilket ställde till det för Södermanland då de blev stillastående i sitt anfall. Det offensiva försvaret tillsammans med Skånes tålamod blev ett vinnande koncept när slutresultatet skrevs till 22-18.

Skåne Gul och Halland får på söndag spela semifinaler 11:15 för att försöka ta sig till finalen som spelas 17:15.

Södermanland får chansen att spela om 5-8 plats på söndag.

Grupp PB

Västergötland och Skåne Röd blev också en jämn match till en början men rätt snart fick Västergötland ordning på sitt spel. Även om Skåne aldrig gav upp och hela tiden flåsade Västergötland i nacken lyckades killarna inte riktigt vända matchen helt och håller. En spelare som hade feeling i denna match var Theodor Lindahl som bidrog med hela 10 mål för Västergötland i vinsten där slutresultatet blev 21-18.

Skåne Röd gick in i matchen för att vinna över Göteborg Vit, men killarna från GBG fortsatte som de gjort hela helgen genom att vinna. Göteborg startade med hög fart och fick till en drömstart som gjorde att de fick sig ett försprång. Försprånget ökade och Göteborg stärkte sina odds efter matchen. Utan grus i maskineriet skrevs slutresultatet till 26-18.

Matchen mellan Göteborg Vit och Västergötland skulle ge oss en 1a och 2a i gruppen. Västergötland börjar matchen piggt och tar snabbt ledningen i matchen. Men Göteborg spelar sig in i matchen och med sitt stabila försvar, och utan att stressa, lyckas killarna ta kontrollen och skapa sig en ledning i matchen. Rasmus Lenzi gör Göteborgs första mål med en snygg knorr och fortsätter sedan med en otroligt snygg lobb. Andra halvlek började med en del utvisningar vilket hindrade båda lagen från att hitta ett flyt i sitt spel. Dock var Göteborgs målvakt Linus Karlsson på hugget och bjöd på många fina räddningar under matchen. Västergötland lyckas ta sig in i matchen när Göteborg inte får till sitt anfallsspel och helt plötsligt står det 11-11. Emil-Douglas Andersson var en frisk fläkt i andra halvlek som gjorde att Västergötland inte släppte iväg Göteborg. Med 2 sekunder kvar av matchen får Västergötland ett dåligt läge på kanten som Eskil Larsson sätter och blir matchvinnare. Slutresultatet blev 14-13 och Västergötland vann!

Västergötland och Göteborg Vit får på söndag spela semifinaler 11:15 för att försöka ta sig till finalen som spelas 17:15.

Skåne Röd får chansen att spela om 5-8 plats på söndag.

Lagkaptenerna Viktor & Pelle från Göteborg Blå och Vit.

Grupp PC

Småland Blekinge Norra gjorde en bra första halvlek där man pressade och spelade jämnt med Stockholm Svart. Men någonting hände med lagen efter pausen och matchen förändrades totalt. Stockholm spelade ut och Småland Blekinge tappade glöd. En match som efter fulltid blev 14-24 för Stockholmarna.

Ytterligare en match skulle visa sig bli jämn och det var den mellan Stockholm Svart och Göteborg Blå. Två lag som följdes åt genom nästan hela matchen och som vid detta laget antagligen känner varandras spel väl. Göteborg tar en timeout med 40 sekunder kvar på matchen som visade sig vara matchvinnande då man inte bara lyckades spela klart tiden utan också skrev slutresultatet som blev 21-19.

Göteborg Blå mot Småland Blekinge Norra blev en svängig historia som skulle avgöras i sista sekunden. Småland Blekinge Norra började bäst och kunde ge sig själva ett försprång, men Göteborg tog snabbt en timeout och kunde efter det börja knappa in. I början på andra halvlek tog Göteborg över ledningen och ledde som mest med 5 mål. Då var det Småland Blekinges tur att komma ikapp och med 2 sekunder kvar kunde Viktor Bjerklin göra sitt 7 mål och ge Småland Blekinge Norra en vinst. Slutresultatet blev 18-17.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

Grupp PD

I matchen mellan Uppland och Östergötland var det inget snack om saken när väl Östergötland valde att ta tag i matchen. När det hände så sprang killarna ifrån och kunde inkassera sin första seger i gruppspel 2 med 25-11.

Östergötland fick slängas in i hetluften omgående när de fick möta Stockholm Vit. En match som Stockholm Vit denna gången styrde och där Östergötland fick jaga. Men det hjälpte inte för Stockholm Vit hade kommandot och släppte den inte. Slutresultatet skrevs till 23-19.

Uppsala ledde och styrde matchen mot Stockholm Vit från minut 1 till minut 35. Men efter minut 35 så kom Stockholm ifatt och förbi och vann denna mycket underhållande match med slutresultatet 20-17.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

Grupp PE

Västernorrland Jämtland och Örebro bjöd på en jämn match men där Örebro lyckas hålla undan och vinna med knappa 18-17.

Västerbotten Norrbotten spelade mot Västmanland och fick en kanonstart som man nästan tappade. Men Västmanland lyckades inte riktigt pressa Västerbotten Norrland hela vägen in och slutresultatet blev 22-16.

Västerbotten Norrbotten och Västernorrland Jämtland startade jämnt då båda lagen gick in för att vinna. Det laget som tillslut fick ett försprång och kunde kontrollera matchen blev Västerbotten Norrbotten. Slutresultatet skrevs till 23-18.

Västmanland och Örebro skulle bjuda på en jämn match som avslutning för dagen. En match där Västmanland fick jaga Örebro hela matchen för att på slutet komma ikapp. I matchens sista sekund fick Västmanland en straff som Örebro räddade, vilket också räddade 1 poäng. Slutresultatet blev 17-17.

Gruppen spelas klart på söndag morgon.

Grupp PF

Småland Blekinge Södra spelade mot Bohuslän Dal i en match som Småland Blekinge styrde från starten. Det blev också en härlig vinst för killarna när slutresultatet skrevs till 18-14.

Dala Gävleborg och Värmland skulle också få fightas mot varandra, men det blev inte mycket fight då Dala Gävleborg visste vad de skulle göra. Med ett stabilt spel fick Dala Gävleborg med sig en vinst då slutresultatet skrev till 19-11.

Värmland mot Bohuslän Dal blev ingen spännande match utan Bohuslän Dal gick in och styrde matchen från start. En fin och stabil match gjorde att slutresultatet blev 18-12 för Bohuslän Dal.

Dala Gävleborg mot Småland Blekinge Södra blev en match som Småland Blekinge Södra skulle vinna efter att ha tagit över ledningen från Dala Gävleborg. Slutresultatet skrevs till 21-17.

Gruppen spelas klart på söndag morgon.