Sverigecupen 2019: Flickor Lördag

Foto: Matthew Tipple/Handbollskanalen

Lördagen började med att gruppspel 1 spelades färdigt och alla lagen blev omfördelade i nya grupper. Innan dagen var slut skulle vi få reda på vilka lag som får spela semifinaler på söndag. Vi har fått se en hel del jämna matcher, fina prestationer och mycket glädje.

Stockholm x2, Göteborg x2 och Skåne x2 vann sina grupper vilket gjorde att dem tog platserna i grupp FA och FB, där 1an och 2an sen får spela semifinaler.

Grupp FA

Stockholm Svart och Skåne Gul var först med att fightas om platserna till semifinalerna. Stockholm öppnade matchen bäst genom att göra 4 raka mål, ett försprång som tjejerna inte släppte under resten av matchen. Värt att notera är att Emma Mihailovic har imponerat med sitt målskytte denna helgen, i denna matchen stod hon för 5 av Skånes mål. Slutresultatet blev 19-16.

Skåne Gul & Göteborg Vit blev en match som Skåne Gul skulle äga. Tjejerna från Skåne gick in i matchen och var beslutsamma att få den sista pusselbiten att stämma, försvarsspelet. Ett strålande försvarsspel tillsammans med en Emma Mihailovic på spelhumör kompenserade Skåne för sin förlust mot Stockholm tidigare på dagen då resultatet skrevs till 26-17. Men nu fick dem spendera några timmar med att vänta på matchen mellan Stockholm Svart och Göteborg Vit för att få reda på om det blir en semifinal eller inte.

Göteborg Vit och Stockholm Svart skulle avgöra getingboet som denna grupp lyckades bli. Göteborg Vit var inte med i matchen och Stockholm kunde ta kommandot och behålla det fram till halvlek. Stockholms spel flöt på och för Göteborg kom pausen lägligt för att ta ett snack. I andra halvlek fortsatte Göteborg med tekniska fel och slarv vilket gjorde att Stockholm kunde utöka sin ledning. Slutresultatet blev 23-10.

Stockholm Svart och Skåne Gul får på söndag spela semifinaler 10:10 för att försöka ta sig till finalen som spelas 16:00.

Göteborg Vit får chansen att spela om 5-8 plats på söndag.

Michelle och Moa från Skåne Gul.

Grupp FB

Matchen mellan Göteborg Blå och Stockholm Vit levde fram till halvlek, sedan kom Belma Dzinic in mellan stolparna i Göteborg och tog död på matchen. Hon presenterade sig genom att rädda två straffar och ett friläge, vilket gav Göteborg det försprånget som behövdes för att stänga igen matchen. Bra målvakt tillsammans med en vass kant i Stella Huselius, som gjorde 7 mål, gav tjejerna i blått en trygg seger. Stockholm kämpade på men hade väldigt svårt att få in bollen i mål. Matchen blev tillslut 23-13.

Stockholm Vit & Skåne Röd bjöd på en jämn start där lagen följdes åt i målprotokollet. Direkt i andra halvlek kom Skåne in och började skapa lite distans mellan sig och Stockholm. Ett försprång på 4 mål gjorde att resten av matchen gick att spela av utan att riskera att förlora. Stockholm gjorde sitt bästa för att krympa avståndet och komma ikapp men Skåningarna höll undan och skrev slutresultatet till 16-14.

Nu skulle det avgöras vem av Skåne Röd och Göteborg Blå ska bli 1a respektive 2a i gruppen. Skåne Röd började matchen riktigt bra och fick sig snabbt en ledning med 3 bollar. Men Göteborg fortsatte att spela sitt spel och kunde efter 14 minuter komma ikapp till 6-6. Då tog Skåne timeout och kom ut på planen med samma beslutsamhet som man hade i starten på matchen. Göteborg såg inte riktigt ut som sig själva i försvaret och fick se Skåne utöka sin ledning till 3 bollar lagom till halvlek. Det vänder snabbt i handboll och efter 4 raka mål av Göteborg där 3 gjordes på kontringar ledde Göteborg helt plötsligt matchen. En match där båda lagens målvakter var på hugget och räddade både straffar, frilägen och tog returer. I Göteborgs mål stod Lina Bergfelt och i Skånes hittade vi Maja Jönsson. Skåne fortsatte med sitt snabba spel och kunde hålla Göteborg på 2 måls avstånd nästan hela halvleken. Slutresultatet blev 15-13 och Skåne fick vinna framför en härlig publik.

Skåne Röd och Göteborg Blå får på söndag spela semifinaler 10:10 för att försöka ta sig till finalen som spelas 16:00.

Stockholm Vit får chansen att spela om 5-8 plats på söndag.

Grupp FC

DGHF Dalarna och Småland Blekinge Norra bjöd på en jämn halvlek där Småland Blekinge Norra mest jagade Dalarna i målprotokollet. Men med klockan på 39:55 gör Matilda Svensson sitt andra mål i matchen och skriver slutresultatet till 14-13 i favör för Småland Blekinge Norra.

Småland Blekinge Norra mot Halland blev en jämn tillställning där båda lagen tog kommandot men sedan gav ifrån sig den. En match som avgjordes på straffkast precis i slutet av matchen. Ida Kusoffsky sätter bollen bakom Småland Blekinge Norras målvakt och matchen slutar 13-13.

Sista matchen i gruppen spelades mellan Halland och DGHF Dalarna. En match som Halland kontrollerade från start och där Dalarna inte fick så mycket att säga till om. Slutresultatet skrevs till 19-9.

Nellie & Elin från Halland.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

Grupp FD

Örebro mötte Bohuslän Dal i en sevärdig match. En match som började jämnt men som Örebro började kontrollera allt mer. Tillslut var det Örebro som styrde in slutresultatet 22-15. Många fina prestationer i denna matchen men framförallt Hallin Aziz i Örebro som med sin snabbhet och 7 mål kryddade till matchen.

Bohuslän Dal började matchen bäst mot motståndarna Västergötland genom att snabbt ge sig själva en liten ledning. Direkt efter halvlek vänder Västergötland på matchbilden genom att ta över ledningen, en ledning som de befäste resten av matchen. Slutresultatet blev 19-13.

Sista matchen i denna gruppen blev mellan Västergötland och Örebro. Ytterligare en match som arkiveras under jämn.Västergötland började bäst och fick ett par mål upp till Örebro, men Örebro vägrade att ge sig och kom tillbaka in i matchen igen. Det såg länge ut att bli lika i men i matchens absoluta slut lyckades Vilma Karlsson i Västergötland hitta nätet och vinna matchen för sitt distrikt. Slutresultatet blev 13-12.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

Grupp FE

Matchen mellan Västmanland och Södermanland var en stillsam match som flöt på. Ett Västmanland som tog kommandot och fick också se sig som segrare efteråt med slutresultatet 15-13.

Södermanland och Värmland blev en match som Södermanland styrde från början. Värmland kämpade och kom nästan ikapp men lyckades inte riktigt hela vägen. Återigen gör Madeleine Rehnberg en bra match med sina 8 mål, tyvärr räckte det inte då slutresultatet blev 23-18.

Värmland mot Västmanland innehöll en start där båda lagen började lite försiktigt genom att känna på varandra. Sedan fick Västmanland tag om matchen och kunde börja kontrollera den. Värmland kämpade på och slutade inte springa men hade svårt att få stopp på Västmanlands anfall. I andra halvlek kröp Värmland lite närmare och målvakten Malin Lavér gjorde det hon kunde för att hjälpa sitt lag. Men Västmanland fortsatte att löpa och spela sitt spel vilket gav dem vinsten i slutändan. Slutresultatet blev 15-10.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

Grupp FF

Uppland var beslutsamma att vinna redan från start och skapade sig ett snabbt grepp om matchen. Östergötland kämpade på men kunde inte riktigt komma ikapp och gå förbi. Slutresultatet blev 16-10.

Östergötland och Västernorrland Jämtland fortsatte på den inslagna vägen med jämna matcher. Östergötland började med att ta ledningen i matchen, en ledning som Västernorrland Jämtland sedan skulle ta över. En duktig Linnea Bengtsson kunde med sina 7 mål se till så att Västernorrland Jämtland säkrade segern genom resultatet 17-12.

Västernorrland Jämtland avslutade gruppen genom att möta Uppland i en match som började med att lagen bytte mål med varandra under första halvlek och en bit in i andra. Från minut 36 var det dock Västernorrland Jämtland som med ren vilja fick ett övertag och kunde rida ut vågen. Slutresultatet blev 17-13.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

Grupp FG

DGHF Hälsingland och Norrbotten möttes i en jämn match som Norrbotten började med att leda. Men en bit in i andra halvlek kom Hälsingland ikapp och lyckades till och med ta sig förbi med ett mål. Efter det bytte lagen mål med varandra och slutresultatet blev 16-16.

Norrbotten fick i denna matchen se sig i underläge ganska tidigt då Småland Blekinge Södra tog kommandot från start. Även om Norrbotten kämpade och kom nära så var man aldrig tillräckligt nära och slutresultatet skrevs till 13-11.

Matchen mellan Småland Blekinge Södra och DGHF Hälsingland blev en kort arbetssträcka för Småland Bleking då de från start kontrollerade matchen hela vägen. Slutresultatet blev 15-10.

Lagen går vidare till att spela placeringsmatcher på söndag.

_________

Nedan kan du se intervjun med Förbundskaptenen Pontus Ward Wiklund.

Förbundskapten Pontus Ward Wiklund