Snart dags för SverigeCupen – Handbollskanalen på plats

Småland-Blekinge - Göteborg. Foto: M. Storm Foto

Till helgen spelas den årliga SverigeCupen för distriktslag från hela Sverige i Nyköping.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Handbollskanalen gör en rejäl satsning med både skrivande journalist Fredrik Palmqvist och fotograf Christoffer Borg Mattisson på plats för att bevaka när flickor och pojkar födda 2003 (15 år gamla) samlas för att göra upp i totalt 100 matcher.

Även om lagtävlingen är prestigefull så är SverigeCupen kanske ännu viktigare som utbildningstillfälle för de unga spelarna. Dessutom får de visa upp sig för ungdomslandslagens förbundskaptener och för handbollsgymnasiernas scouter. Samtliga matcher webbsänds på förbundets nya play-tjänst, men ett stort antal besökare väntas till Nyköpings Arenor i Rosvalla.

Vi tog en kaffe med Stefan Germerud, sportchef i IFK Nyköping och lokal projektledare för SverigeCupen i Nyköping, för att få hans bästa tips inför helgen.

Vad är status just nu, Stefan? 

– Det är såklart många pusselbitar som fortfarande ska falla på plats. Allt från att bygga läktare och montrar i entréhallen till att räkna gästkort, beställa kioskvaror och förbereda för livesändningar. Långa dagar, men det ska det vara inför ett stort och roligt arrangemang.

Vilka nyheter väntar för spelarna och besökarna i år?

– För första gången kommer vi att kunna spela i sex hallar parallellt, eftersom vi lagt handbollsgolv även i ishallen. Annars hoppas jag att spelare och tränare som varit här tidigare kommer att känna igen sig – det är ju 5-års-jubileum för SverigeCupen i Nyköping och vi har många som varit med från början och har bra koll på det sportsliga.

– Den största nyheten är kanske att vi bjuder in till en trevlig middagsbuffé som avslutning på lördagen för all publik och anhöriga på plats. Vi har bokat upp Nyköpings Hus på gångavstånd från arenan, en av Nyköpings mest anrika och fina lokaler. Vi tror det kan bli en extra upplevelse utöver handbollen att få samlas ihop med likasinnade och prata igenom dagen. Erik Olofsson som är kock på Slottet är också känd för sin fina och lokalproducerade matlagning.

Vad är du mest orolig över?

– Förra året gick brandlarmet 10 minuter in på första matcherna i alla hallar. Alla fick utrymma arenan innan vi kunde konstatera att det inte var värre än matos från ett av köken. Det var en smula stressande då, men i efterhand skapar det ett lugn när vi varit med om sådana situationer. Annars är det tekniken som man är nervös över, vi livesänder ju alla matcher tillsammans med SolidSport och man vill så gärna att allt ska fungera för att det ska bli en häftig upplevelse för alla – både de på plats och de som följer SverigeCupen på avstånd.

Vad ser du själv mest fram emot?

– Dels ser jag fram mot att få uppleva inställningen och kämpaglöden som finns hos alla unga lovande handbollsspelare, men också att få träffa handbollsvänner från hela Sverige som brukar komma hit för att titta på matcherna.

Om man kommer för första gången som publik till Nyköping, vad ska man hinna med förutom handbollen?

– Oj, det finns jättemycket att välja på! Jag hoppas att handbollen fångar allas intresse i första hand men kanske något av detta:

  1. Gå på middagen på slottet på lördagen som jag tipsade om tidigare. Tror det blir en kul kväll och hoppas att alla hittar inbjudan på vår hemsida!
  2. Upplev Nyköpings mysiga stadskärna. Passa på att utnyttja gratisbussen som går mellan arenan och city hela lördagen.
  3. Om man har med sig yngre syskon till spelarna kan man åka några timmar till Boda Borg i Oxelösund mellan matcherna – en äventyrsupplevelse för hela familjen.

Eller så kan man ju bara stänga in sig på hotellrummet och gräva ner sig i repriser från dagens sändningar om man verkligen vill maxa handbollsupplevelsen. Hur som helst så är alla varmt välkomna till Nyköping nu till helgen!

LÄNK: Fram till och med torsdagen 8/11 kan du köpa ett All Access-pass och se allt från SverigeCupen för 149 kr. Ordinarie pris, 169 kr, gäller från och med fredag.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here