Halland vann svängmatchen mot Uppland på shoot-out

Halland jublar för 13:e platsen. Foto: Christoffer Borg Mattisson

En svängig, jämn och underhållande match mellan Halland och Uppland skulle avgöras på handbollens mest dramatiska vis – på shoot-out. Där var Halland säkrast och plockade 13-platsen.

Halland och Uppland gjorde alltså upp om platserna 13-14 i flickornas turnering. Och det var Halland som tog tag i taktpinnen först. Med ett rörligt anfallsspel hittade laget luckor bakom det fiskande Upplandsförsvaret.

Efter fem minuter ledde Halland med 3-2, och de skulle komma att hålla rejält tätt bakåt de kommande minuterna.

Trots ett kombinationsrikt anfall hos upplänningarna så ville det sig inte framåt. När inte Hallands stabilt liggande försvar med individuella stötar tog bollen så gjorde målvakt eller ribban eller stolpen det. Det var en kavalkad av virkträffar ett tag för Uppland som ramlade bakom till 3-9.

Men så fort man tror att det är klar fördel för ena laget så vänder det i handboll. I slutet av första halvlek kunde de gula upplänningarna skjuta dit två reduceringsmål från avstämt prickskytte.

Andra halvlek fortsatte i gul favör tack vare många fina målvaktsräddningar och ett högre, aggressivare, försvar och snabbfotade genombrott på ytterniorna. Helt plötsligt var det jämnt hår, 10-10.

Halland visade att de också var villiga att skrubba knäna för att näta. Det blev en start på andra halvlek som kännetecknades av många individuella prestationer och inspring som skapade lägen från 6-meter.

Uppland måste dock ha käkat någon storts momentum-medicin ett tag, för de gula fortsatte att sätta det mesta och hade snart ledningen med 16-12.

Nycklarna till att lösa upp Upplands dominans låg i att försöka spela sig igenom deras högt liggande försvar i andra halvlek. De nycklarna började hittade Halland hitta mer och mer. Snart hade man kvitterat till 17-17 tack vare smart anfall.

Det här skulle bli en down to the wire-match, och lite till. Kalaset slutade 18-18 till slut, vilket betydde Shoot-Out.

Väl där blev Hallands målvakt Maja Witzke Wahlgren avgörande. Hennes utkast satt perfekt till de säkra Hallandsskyttarna och när hon även räddade sista skottet var saken klar. Halland tog hem 13:e platsen, grattis!