Skaras Melanie Felber om cupfinalen: ”Känner att det är något historiskt”

Skaras Melanie Felber jublar under en handbollsmatch i SHE. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

I morgon spelar Skara HF den första av de två finalmatcherna mot Skuru IK i ATG Svenska Cupen. Inför matchen pratade Handbollskanalen med Skaras målfarliga kantspringare, Melanie Felber. Hon vill gärna ha revansch efter förra säsongens SM-semifinaler.

När Skara förlorade mot Sävehof i SHE i förra veckan, var sex spelare borta på grund av sjukdom. En av dem var den vassa vänstersexan, Melanie Felber.

– Men det var inte i corona. Jag mår bra nu och tränade i går och i dag. Vi tog tester i går innan träningen och alla var negativa, så det känns bra. Folk är på plats och vi börjar komma i matchtankar, säger hon till Handbollskanalen.

Samtliga spelare väntas vara tillbaka inför morgondagens finalmatch mot Skuru IK på bortaplan, men under den senaste tiden har Skara knappt kunnat genomföra några träningar.

– Man kan ju välja mellan två sätt att se det på. Ser man det pessimistiskt så är det ju supertråkigt, men man kan också se det som att det har varit ganska skönt att få en liten paus och att vi därför är mer sugna på handboll nu. Jag tror inte att det är så illa att vi inte har tränat ihop på någon vecka. Det är svårt att säga utan facit i hand, men jag väljer att vara optimistisk, säger hon.

Skara förändrade truppen en hel del inför säsongen och det märktes under inledningen av SHE.

– Jag tycker väl att vi hade en trög start i serien och vi missade lite poäng som vi ville ha på förhand. Samtidigt är det inte så konstigt eftersom vi har så många nya spelare. Men formkurvan pekar uppåt nu när vi är mer samspelade och litar på varandra och vi har spelat bra i Svenska Cupen och i Europa-spelet. Så med det taget i beaktning tycker jag att vi har gjort det bra.

Den tröga starten gäller också för Melanie Felbers egna spel, menar hon, men där vill hon inte skylla på sina nya medspelare.

– Jag har fått många bra lägen men jag har missat lite mer än vad jag är van vid. Men under de senaste månaderna har det känts bättre, säger hon.

Största matchen i Skaras historia

Nu väntar den första av två finalmatcher i ATG Svenska Cupen. Finalmotståndarna Skuru slog ut Skara i semifinalen i förra årets SM-slutspel. Melanie Felber ser Skuru som favoriter men medger att hon är revanschsugen.

– Man är självklart laddad för att möta just Skuru, men båda lagen har ju ganska många nya spelare, som inte har något förhållande till varandra sedan förra året. Men jag tycker att det ska bli kul att möta dem och det är klart att man vill ha revansch, säger hon.

– De har det klart starkaste laget i SHE. De har väl bara förlorat en match i år, men det betyder också att vi kan gå in som underdogs. I semifinalen förra året hade vi mer förväntningar på oss, men den pressen känner jag inte nu. Jag hoppas att vi ger oss själva ett bra utgångsläge, så att vi är med i returmatchen.

Senast Melanie Felber spelade en final var säsongen 2014/15, när hon spelade norsk cupfinal mot Larvik, som då var Norges bästa lag.

– Vi förlorade stort, men det spelade inte så stor roll, det var kul ändå. Det var flera tusen i publiken. Det ska bli kul att spela final igen, men det är synd att restriktionerna kom just nu. Jag är en sådan spelare som drivs väldigt mycket av publiken, oavsett om de är emot mig eller med mig; av ljudet och hetsen och att använda publiken på hemmaplan. Så för min del personligen har det varit himla kul att ha dem tillbaka. Vi hann ju få en ganska stor publik igen i Skara.

Morgondagens cupfinal beskrivs på Skaras hemsida som den största matchen i klubbens historia.

– Jag tror att detta kommer helt naturligt för Skara. Varje år har vi gjort något historiskt, gått till kvartsfinal, sedan semifinal i SHE och sedan Europa-spel. Det är inte så att jag känner någon extra press, det är mer att jag känner att det är något historiskt, något fint och något som ger klubben ett gott rykte, säger Melanie Felber.