Intervju: Ola Månsson om Svenska Cupen, Höörs unga trupp och det nya kontraktet

Höörs tränare Ola Månsson under handbollsmatchen i SHE. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Handbollskanalen pratade med Ola Månsson inför H65 Höörs säsongsinledning. Igår blev det klart att Ola Månsson förlänger sitt kontrakt med H65 Höör fram till 2024. På lördag spelar laget sin första match i den nystartade Svenska Cupen, när de tar emot AIK.

Förra säsongen lyckades H65 Höör ta sig till SM-final trots att truppen åkte på flera skadesmällar. Inför den här säsongen fortsätter problemen; Isabelle Andersson skadade korsbandet i OS-genrepet och nyförvärvet från Eslövs IF, Emma Jönsson drog på sig en liknande skada i februari. Dessutom har laget förlorat OS-spelaren Emma Lindqvist (proffs i Danmark). Samtliga är niometersspelare och truppen står inför utmaningar på de positionerna, men Ola Månsson tycker inte att det är någon idé att klaga. Han hintar om att klubben kommer att presentera ett nyförvärv senare under samma dag (Anna Olsson presenterades en timme efter intervjun).

– Vi har ju en problematik på niometer och det kommer att bli ett år där vi får slita på våra spelare. Isabelle ersätter man ju inte med en spelare – jag skulle gissa att hon snittade 55 minuter per match förra säsongen och spelade samtliga. Det är någonting vi dras med, men vi har unga spelare som kommer att få ta ett större ansvar i år, säger han till Handbollskanalen.

Idag är han nöjd med att han gav speltid till några av de yngre spelarna under den förra säsongen. Binto Linnér exempelvis, som fick en hel del speltid i SM-finalerna.

– Det kommer vi att ha nytta av nu. Vi ställer upp med juniorer som redan har fått erfarenhet och de klarade ju av det. Vi vann inte, men vi har erfarenheten. Som läget är nu kommer de att ha en bra omgivning med bra målvakter och bra spelare på linjen och kanterna. Men det måste ske i rätt takt. Jag tror att de är mogna för större roller än förra året, men inte för att bära laget, säger han.

Premiär för Svenska Cupen

På lördag drar säsongen igång med tävlingsmatcher när Svenska Cupen gör entré. Ola Månsson ser cupen som en bra chans att spela ihop laget.

– Till att börja med så är jag positiv, det ska bli roligt. Jag kommer att matcha laget på ett sätt som påminner om en träningsmatch, för jag tycker att med vår kapacitet ska man kunna göra det och gå vidare utan att maxa på vissa spelare. Jag vill inte låta kaxig, men kan vi inte det har vi större problem än att vi åker ur Svenska Cupen, säger han och utvecklar:

– Vi har alltid spelat träningsmatcher för att bli bättre och det gäller cupen också. Det blir ingen skillnad, dom som spelar kommer spela fullt ut för att vinna. Cupen är viktig för oss för att det ger en chans att vinna en titel och att det dessutom ger en plats i Europa. Jag vill försöka säga det ödmjukt, men vi har inte förlorat mot något lag förutom toppkonkurrenterna på tre och ett halvt år. Så mot två allsvenska lag och ett från division 1 – vi ska vinna dem, så enkelt är det, säger han.

Höör har lottats i samma grupp som AIK och de båda Boden-lagen. Bodenmatcherna kommer att spelas i Boden under samma helg.

– Det blir en lång resa, men vi har haft ett fint samarbete med Boden och det blir ett matchläger för oss, säger han.

Det nyligen påskrivna treårskontraktet gör att han kan bygga ett lag för framtiden, men det fanns en del anbud, också från utlandet. Efter lite betänketid – det är första gången Ola Månsson skriver på ett sådant långt kontrakt – tycker han att valet kändes helt rätt. Han vill betona hur den tidigare tränaren, Niklas Harris, bidragit till att skapa en klubbkultur som lever kvar – och som han gärna vill fortsätta utveckla.

– Vi är bra på att anpassa oss när vi hamnar inför svårigheter. Det har vi byggt upp under en lång tid genom att utsätta oss för dem, inte minst ute i Europa. Vi fokuserar på sådant vi kan påverka och klagar inte på det som vi inte kan ändra på, säger han.

Matchen mellan H65 Höör och AIK spelas på lördag kl. 14.00 och sänds på Solidsport.