Helge Freiman om Kristianstad: ”Vi får vara beredda från början”

Helge Freiman under tiden i Kristianstad. Nu i Hammarby. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

Hammarby möter ett pressat IFK Kristianstad ikväll. Inför matchen pratade Handbollskanalen med Helge Freiman, som är ny i Hammarby inför den här säsongen – och var med och tog SM-guld med Kristianstad för tre år sedan.

Helge Freiman kom till IFK Kristianstad efter en proffssejour i tyska GWD Minden. Det blev tre säsonger och ett SM-guld, innan han och klubben skiljdes åt, till stor del på grund av mittnians skadeproblem. Efter en säsong i Alingsås är Freiman – med Lidingö SK som moderklubb – tillbaka i Stockholm för spel med Hammarby.

– Det känns jättebra. Nu har man börjat landa i det. Det var en hektisk vår med flytt och nytt jobb, men nu känns det faktiskt helt underbart, säger han till Handbollskanalen.

Nykomlingarna i Handbollsligan vann sin första match i Svenska Cupen mot Anderstorp. För Kristianstad blev det förlust mot lokalkonkurrenten Vinslöv. Ikväll är Hammarby på besök i Kristianstad och de lär möta ett revanschlystet lag.

För vår del var det väl det sämsta som kunde hända att det åkte på en mina där. Jag tror inte att de är så nöjda med att de förlorade den matchen. Jag vet ju hur snacket går där, så vi får vara beredda från början, säger han.

På sin hemsida välkomnar IFK Kristianstad Helge Freiman inför matchen och han har fortfarande flera bekanta i staden.

– Jag hade önskat att det kunde varit en fullproppad arena, men det är klart att det är speciellt. Jag hade tre bra år och det är roligt att vara tillbaka. Kristianstad är en fantastisk förening, dom är väl i en klass för sig när det kommer till publik och engagemang. Det är behagligt att spela handboll i den staden, säger han.

Helge Freiman hoppas att Hammarby kommer att kunna hålla sig kvar i Handbollsligan och kanske gå till slutspel – och att han får vara skadefri.

– Klart att jag har förväntningar på mig själv, men just nu så är det väl att komma igång och spela. Senaste säsongen var sönderryckt av skador, nu vill jag att kroppen blir min vän istället för fiende. Just nu känns det jättebra, det är bara att försöka rida på den vågen, säger han.

Svenska Cupen ser han som en bra chans för Hammarby.

– Absolut, det är tävlingsmatcher. Vi borde inte prioritera bort cupen för något annat. Jag hoppas och tror att alla i föreningen tar det superseriöst, vi får fler tävlingsmatcher och fler chanser att få mäta oss med andra bra lag, säger han.

IFK Kristianstad–Hammarby IF HF börjar 19.00 och sänds på Solidsport.