Jerry Tollbring om sina två styrkor på handbollsplanen

Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen. Foto: Rhein-Neckar Löwen

Innehåll i samarbete med Mizuno

Sverige förlorade sin första match i dubbelmötet med Nederländerna. Ikväll är det chans till revansch – ett måste om laget ska kvalificera sig till VM. En som är tillbaka i Kristianstad är Jerry Tollbring. Sveriges snabba nummer 9 kommer behöva ta, och sätta, lägena mot Gerry Eiljers ikväll. Missar han så är det bara försöka igen och igen och igen, som på gräsmattan i Norrtälje.

Landslagets vänsterkant Jerry Tollbring är handboll. 22-åringen är en av familjens fyra aktiva handbollssyskon på elitnivå. Storebröderna Jeff (32) och Ken (29) spelar i moderklubben Rimbo i Allsvenskan och storasyster Cassandra (25) i norska storlaget Larvik och i landslaget. Sen är det pappa Dick Tollbring, tränare i Rimbo och mamma Helene som spelade i Rimbos A-lag som 13-åring – tillsammans med sin mamma. Så handbollsklister finns i blodet och handbollsmålen fanns på gräsmattan.

– Vi hade faktiskt småmål ute på gräsmattan som vi brukade spela på. Det blev att vi körde kantskott och straffar och sånt, säger Jerry om syskonspelen.

Och vem var tvungen att stå i mål?

– Vi turades om och sen var det alltid tävling, bäst av fem.

Satte farsan ihop övningar hemma?

– Ingenting sånt, man fick fixa det själv.

Och övningarna fixades. Speciellt övningen den liggande stegen, där det gäller att så snabbt som möjligt fotarbeta sig genom mellanrummen. Det är bara att lägga upp ett par rep på marken hemma i form av en stege och köra själv, tipsar Tollbring. För att sedan bygga upp explosiviteten får man packa träningsväskan och dra till gymmet.

– Då blir det mest frivändningar för att jag tycker det är roligt. Eller roligast på gymmet i alla fall, skrattar 22-åringen.

Pettersson drog drygt 180 kg i knäböj, är du på honom där?

– Jag är rätt långt ifrån det kan jag säga..

Jerry Tollbring är inte det enormt byggda handbollsmonstret. 22-åringen är en handbollspelare byggd av gener, råtalang och snabbhet. Och starkt psyke. I vänsterkantens bok är det viktigaste att våga. Att våga ta läget som inte alla andra tar – och att våga ta det igen.

– Att tro mycket på sig själv är det som gäller, tycker jag. Två av mina styrkor är att jag är bra på att komma med fart in i läget och att våga ta läget även om det är lite sämre. Lite som att den som vågar mest vinner mest.

För att ens komma till de halvbra lägena på den allra högsta nivån gäller det att man har snabbheten och spelsinnet. Spelsinnet sitter där det ska och det har säkert inte försämrats av all handbollssnack i familjehemmet. Snabbheten underlättas av tusentals timmar träning och av ett par lätta skor. Tollbring, som är sponsrad av Mizuno, spelar med ett par klassiskt svarta Mizuno Wave Mirage 2.

Vad gillar du med Wave Mirage 2?

– De sitter bra på foten och jag gillar lätta skor eftersom jag är kantspelare. De ska vara så smidiga och rörliga som möjligt men ändå att den ska sitta stabilt. Jag tycker inte om höga skor.

22-åringen tycker också om att spela på känsla. Han är inte en av de flitigaste i videorummet för att studera motståndarna. Hans scouting av motståndarmålvakterna sker oftast vid uppvärmningarna före avkast. Då slänger han några blickar mot andra sidan för att se hur motståndarens kanter avslutar och hur målvakten rör sig.

Det är mycket känsla på Tollbring?

– Ja, det tycker jag att man ska gå på. Annars kan det bli för mycket att man tänker ”jag ska skjuta där och där”, och motståndarna kollar ju också på video. Så man ska inte övertänka, man ska göra det man är bra på.

En av de sakerna Jerry Tollbring gör riktigt bra är att göra mål. I landslaget har det blivit 132 mål på 45 landskamper för den vindsnabbe wingern. Efter VM-kvalet ikväll måste vi förhoppningsvis höja den siffran, ordentligt.

Foto: Rhein-Neckar Löwen och Bildbyrån
Grafik: Handbollskanalen

Innehåll i samarbete med Mizuno