Fredric Pettersson om tyngdpunkt, skor och tjuvnyp

Fredric Pettersson i kamp med tre norrmän. Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

Innehåll i samarbete med Mizuno

Landslagets Fredric Pettersson gör sin första landskamp sedan silvret i Kroatien. Vi ringde upp den svenska linjebjässen för att snacka positionsspel, favoritskor och tjuvnyp.

En skribent kanske skulle jämföra linjespelet med ett krig som utkämpas av båda sidor i samma leriga skyttegrav. I krig, och kärleken till handbollen, är det mesta tillåtet; speciellt när både domaren och högre makter råkar titta åt andra hållet. Och speciellt om någon annan avfyrar först.

– Jag brukar vara ganska lugn med tjuvnyp faktiskt. Men jag fungerar lite på det sättet att om någon gör något på mig så är jag inte sen på att ge tillbaka – men jag brukar inte starta någonting, säger Pettersson.

Vad har Pettersson för specialknep när det väl behövs?

– Jag brukar göra den när man drar någon i tröjan så passar man på att dra i skinnet samtidigt, så att det verkligen nyper åt. Då vet man att de kommer att ha ett ömmande gult blåmärke dagen efter. Sen kan det vara något slag med armbågarna. Som linje har man koll på vart folk är och om man får en hand på sig så slår man bort den och försöker träffa samma ställe hela tiden.

Bara för att försäkra handbollsläsarna om att Handbollskanalen och Pettersson inte vill dela ut smutsiga knep utan endast förmedla verkligheten i linjeland kan vi lika gärna kasta in ett exempel till. För ett annat knep som den 120 kg linjebjässen kan är att plantera sina rejäla 47:or Mizuno Wave Lightning Z4 på en motståndarfot. Det räcker med så lite som en halvsekund för slöa ner motståndaren från att hinna till luckan. Även om det inte är dojans primära mål.

Vad är viktigt för dig när du väljer skor?

– Det är stabiliteten. Sen får de inte vara för tunga men samtidigt vara kraftiga och det tycker jag Mizuno har, det är därför jag kör med dem. Det här året kör jag med Lightning, den lite högre varianten. Den tycker jag ger just den där stabiliteten och att den är väldigt lätt ändå, plus att den sitter skönt på foten, säger Fredric Pettersson.

Och att man får plats med mycket klister?

– Precis!

Mer än att trampa folk på tårna är det viktigt att positionera sig smart med skor, fötter och ben. Pettersson själv har spelat i den tuffa, mer tillåtande, franska ligan i två år nu – vilket passar hans fysiska, sjyssta, spel.

Smålänningen menar att det finns många olika linjestilar att välja på och att han själv levt mycket på sin storlek. Viktigt för honom är att göra sig så stor och stabil som möjligt med de två meterna kropp för att försvaren inte ska kunna ta sig runt och täcka. För att lyckas med det fysiska konststycket kan man sno en sida ur instruktionsboken för amerikansk fotboll eller sumobrottning, eller de flesta sporter där balans behövs.

Då gäller det att ha gjort sina knäböj korrekt.

– Hehe, ja.

Vad tar Pettersson i knäböj?

– Ja, vad kan det vara, 180 kanske.

Den tunge linjespelaren som kan knäböja en ung spetsnoshörning står i beredskap att skjuta hem VM-biljetten till Sverige. Hoppas för Nederländernas del att de har tränat på att ta sig runt oflyttbara föremål. Eller att de åtminstone inte fyrar av några tjuvnyp. I så fall kommer de att vakna upp på söndag med blågula blåmärken, och förhoppningsvis några mål att hämta in i Kristianstad.

Foto: Fenix Toulouse och Bildbyrån
Grafik: Handbollskanalen

Innehåll i samarbete med Mizuno