Så jobbar H65 Höör under coronakrisen

H65 Höör. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Coronapandemins utbrott har naturligtvis skapat enorma problem för flera handbollsföreningar runt om i Sverige. Handbollskanalen har pratat med H65 Höörs styrelseledamot Jan Hansson om hur klubben jobbar för att överleva.

Säsongen 2019–20 fick ett abrupt slut i och med coronapanedmins utbrott. Slutspelet ställdes in och det i sin tur innebar förlorade intäkter för handbollsklubbar runt om
i landet. H65 Höör hade satsat allt för att nå SM-final, men får istället trösta sig med en serieseger och inget slutspel.

Flera klubbar runt om i Sverige har jobbat med swish-kampanjer för att på så sätt samla in pengar, allt för att rädda ekonomin. H65 Höör har jobbat på ett lite annorlunda sätt och snart har klubben dragit in en halv miljon kronor.

Hur har det gått till egentligen? Och hur agerade klubben när coronaviruset började få spridning i Sverige? Handbollskanalen ringde upp Jan Hansson, en person som betytt och fortfarande betyder oerhört mycket för H65 Höörs framgångar. En eldsjäl som alltid stöttat klubben med pengar och tidigare varit kassör, men som numera har en roll som styrelseledamot.

– Jag har suttit med ekonomin i klubben i många år och reagerade direkt när jag förstod att slutspelet skulle utebli. Vi visste att en rätt stor del av våra intäkter kommer under slutspelet och då främst publikintäkter, men även lite extra sponsring. Dessutom hade vi ett väldigt bra läge för att kunna gå till SM-final, säger han.

– Min första tanke var att försöka att ordna ett lån på banken, men det plockade de snabbt av mig. De bedömer varje fall precis som de gjorde före den här pandemin och berättade att det som förening är oerhört svårt att få låna pengar.

Marknadsgruppen var drivande i att klubben skulle vara transparenta

Under våren, före pandemins utbrott, hade klubben bestämt sig för att satsa mer på marknadssidan. Det innebar att Roland Johansson blev marknadsansvarig och en aktiv och driven grupp skapades.

– Den här gruppen blev snabbt inblandade i att förbereda vad vi behöver göra. Och när viruset nådde Sverige bestämde vi oss för att uthärda det här och satsa vidare med marknadsgruppen ändå. Övrig verksamhet gick ner när serierna avslutades, men de stora utgifterna är egentligen lönerna hos spelarna och tränarna i vårt elitlag.

– Vi sökte därför anstånd med våra skatteinbetalningar vilket fungerade ganska bra och vi fick sparat 300 000 kronor ganska omgående. Eller rättare sagt hade vi redan hunnit betala in så vi fick tillbaka 200 000 och så fick vi 100 000 i anstånd.

Elisabeth Hansson, Jan Hansson och Roland Johansson.
Foto: Christoffer Borg Mattisson

Klubben var tidiga med att gå ut och be om hjälp, det var helt enkelt fullständigt avgörande för H65:s överlevnad.

– Det jag tycker är spännande är att marknadsgruppen var drivande i att vi skulle vara helt transparenta med att vi inte reder ut det här utan hjälp. Därför vädjade vi till supportrar och sponsorer och försökte förmedla känslan att vi behöver hjälp för att reda ut det här över sommaren.

– Det har gått över förväntan då vi har fått in över 225 000 kronor från privatpersoner, vilket är helt fantastiskt. När dessutom arbetsgivaravgiften har sänkts räknas det som pengar in eftersom det blir mindre utgifter.

Tävling mellan privatpersoner och företag

Klubben kommer dessutom att få in mer pengar under maj. Hur då? Genom att be sponsorer om deras fulla sponsring i maj.

– De betalar tidigt helt enkelt. Kommunen har redan gått med på att betala 100,000 kronor.

Klubben har dessutom jobbat med flera andra projekt. Ett av dessa är att vem som helst kan skänka minst 500 kronor och på så sätt få sitt namn på spelarnas uppvärmningströjor. Ett annat är att buda på signerade matchtröjor.

– Nästa lite större grej är att marknadsgruppen har kläckt idén att det kommer att bli en tävling mellan privatpersoner och företagarna i Höör där vi ser vem som hinner först till 500 000 kronor vad gäller skänkta pengar.

Jan berättar vidare om hur klubbkänslan har stärkts under de här tuffa tiderna.

– Vi har vissa föreningsaktiviteter, som att sälja korv eller bingolotter och där har de flesta av lagen skänkt sin del till klubben. Så klubbkänslan har verkligen blommat ut. Hälften av vår publik är pensionärer och H65 har blivit deras liv, därför kan de komma fram halvt tårögda och säga att de vill skänka 500 kronor.

– Det har vi verkligen lärt oss under den här tiden – många bäckar små är bra och en sak vi ska ta med oss till när allt det här är över. Det är inte lätt att hitta en riktigt stor sponsor, då är det bättre att hitta flera mindre.

Hur ser du på framtiden för H65 Höör?

– Med hjälp av alla bitarna vågar jag säga att vi har avvägt den värsta krisen och mycket talar för att vi kommer att kunna stå på benen. Men det är mycket jobb kvar.

Om slutspelet hade spelats som planerat kunde H65 Höör nog nästan räknats in som ett av de två finallagen – kanske hade de till och med tagit hem SM-guldet och därmed säkrat spel i Champions League nästa säsong. Nu är förutsättningarna lite annorlunda.

– När jag fick frågan kring Europaspel för en månad sedan sa jag att det kan vi glömma, vi gör nämligen alltid en förlust på ungefär 400 000 kronor bara där. Men nu har EHF gått ut och sagt att det för första gången kommer att finnas kostnadsersättningar och prispengar. I Champions League kommer de pengarna att vara så pass stora att vi kan klara av kostnaderna. Så vi kan söka ett wildcard till turneringen.

– Men om det blir över tio matcher extra till nästa säsong på grund av Europaspel måste vi nog ha in någon kvalificerad spelare till. Vissa spelare är ju avtalslösa, Cassandra Tollbring till exempel. Det är Cassandra och några till som Ola drömmer om, avslutar Hansson.

Läs vår intervju med Ola Månsson här.