Avslöjar: Brljevic klar för nytt äventyr – på Färöarna

Dragan Brljevic. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Dragan Brljevic har klart med nytt jobb – Handbollskanalen kan avslöja att den meriterade tränaren är klar för Kyndil på Färöarna. Där kommer Brljevic att ha huvudansvar för såväl klubbens damer som herrar.
– Det känns väldigt spännande, säger Dragan Brljevic till Handbollskanalen.

I november tvingades Dragan Brljevic lämna Lugi efter flera framgångsrika år i klubben. Sedan dess har 56-åringen kört inspirationsträningar för klubbar runt om i landet, men har givetvis haft sikte på nästa tränarjobb.

Nu har chansen kommit och det är verkligen ett äventyr – Kyndil på Färöarna blir nästa klubbadress för Brljevic. Kyndil kommer från huvudstaden Torshavn och är den mest framgångsrika klubben på Färöarna – vilket inte minst 30 titlar på herrsidan och sex titlar på damsidan vittnar om. Nu ska Brljevic bli huvudansvarig för både damer och herrar.

– Jag har haft kontakt med flera klubbar i Sverige, Norge, Danmark och till och med
i Finland. Men Coronakrisen har gett många klubbar ekonomiska problem och därför valde jag att ha is i magen. Jag ville inte ta ett beslut som jag kanske skulle ångra senare, berättar han.

Sedan kom erbjudandet från Kyndil och Brljevic nappade direkt.

– Det kändes rätt från början, de ville verkligen ha mig och hela paketet kändes perfekt. För det första är det underbara människor i klubben och då fick jag den rätta känslan i magen. Dessutom var det min önskan att komma tillbaka lite till herrhandbollen utan att tappa damhandbollen och precis så blir det här när jag kommer att vara huvudtränare för både damerna och herrarna.

– De ville ha en nivå till när vi pratar om utveckling och det är där jag kommer in i bilden. Jag ska försöka utveckla hela föreningen ett steg till, framförallt eftersom där finns många unga och en del landslagsspelare.

Hur kommer du att hinna med att ha hand om både damerna och herrarna?

– Jag kommer att ha folk runtomkring som hjälper mig och eftersom det inte är så många klubbar på Färöarna är det inte lika mycket matcher som i Sverige. När det inte är så långa resor heller bör det inte innebära några krockar, men blir det så kommer vi att lösa det.

– Det blir en härlig bonus att Färöarna blir en fantastisk upplevelse. Torshavn är jättefint och med en otroligt vacker miljö.

Brljevic berättar att han kommer att flytta dit själv inledningsvis och att kontraktet är skrivet på ett år med start i juli.

– Min fru har sex veckor semester så där får vi lösa något under sommaren. Vi bestämde oss för att köra ett år så att både jag och klubben får möjlighet att se hur det här fungerar. Jag kunde verkligen inte säga nej, framförallt inte med tanke på hur stor vilja de visade att få dit mig. De fick mig att känna mig både glad och välkommen.

Coronaviruset har inte haft särskilt stor påverkan på Färöarna så här långt, landet har inte ett enda dödsfall.

– Deras fotbollsliga började nu i helgen och handbollen drar igång i september, så det ser bra ut. Jag ska avsluta min mastersutbildning i juni och sedan åker jag till Torshavn i juli, det blir helt perfekt, avslutar han.

Färöarna är ett land som verkligen går framåt som handbollsnation. En ny hall är på gång i Torshavn, fem procent av landets befolkning spelar handboll, förra sommaren vann Färöarna European Open efter att ha besegrat Sverige i finalen och den största talangen har skrivit på för IK Sävehof.

Läs mer om handbollen på Färöarna:

Efter hemmamatcher i Danmark – nu ritar en svensk ny arena på Färöarna

Landet där 5 % spelar handboll och premiärministern är handbollsmålvakt

Färöarna ordnade oväntad guldfest – Sverige tvåa i European Open

Elias Ellefsen á Skipagøtu till IK Sävehof