Petersson efter Kärras avancemang: ”Låter resultaten tala”

Johan Petersson och Kärra-spelarna firar. Foto: Handboll på bild och film

Johan Petersson har tagit en annan väg i sin tränarkarriär än flera andra från ”Bengan Boys”. Efter en tuff smäll i Tyskland hamnade den forne högersexan i Kärra HF – där han under söndagen var med och tog klubben tillbaka till SHE.
– Det betyder enormt mycket för mig, det är kanske topp 3 på min lista över upplevelser under karriären, säger Johan Petersson till Handbollskanalen.

Spelarkarriären var otroligt framgångsrik med en fantastisk meritlista att visa upp. Men under Johan Peterssons än så länge korta tränarkarriär har han redan åkt på ett par smällar. Den han åkte på i Tyskland för några år sedan sved rejält, något han tidigare berättat om i en intervju med Handbollskanalen.

– Det var hemskt. Mitt startskott som tränare blev helt raserat. Jag gick in september utan klubb och då hade jag sagt upp både jobb och boende och tagit alla möbler till Tyskland. Så det var det värsta som kunde hända. Jag fick helt börja om, säger Johan Petersson till Handbollskanalen när vi ringer upp honom dagen efter att Kärra tog steget till SHE.

Ser du det som en personlig revansch att du nu har fått visa vad du kan som tränare?

– Jag vill alltid låta resultaten tala. Men det är klart att det är otroligt befriande. Alla tränare har en idé och tanke med vad de vill få ut och vi behöver också bekräftelse på att det fungerar. Det som är väldigt utvecklande är att hela tiden få ändra sitt tänk beroende på vilka spelare du har till ditt förfogande.

Det saknades inte spänning i Allsvenskans slutomgång. Kärra hade lite uppförsbacke inför den avslutande omgången då HK Aranäs hade snäppet vassare målskillnad. Och efter stor dramatik blev det till slut Kärra som tog steget upp medan Aranäs tvingas till kval.

– Man får en enorm skopa endorfin när man jobbat så länge med ett lag och sedan går upp. Jag fick gratulationer av alla möjliga och bland annat av Glenn Solberg. Vi spelade ju ihop i Nordhorn och gjorde en liknande resa där.

Det faktum att vi är mitt i en pandemi förändrar naturligtvis mycket, så även möjligheten till att fira rejält med klubbens supportrar. Men firande blev det ändå.

– Vi åkte med bussen hem till Kärra och sen var alla vi från laget i klubbhuset och firade. Vi har ju alla testat oss så det var inga problem. Sen blir det inte mycket sömn eftersom ruset av vad vi har åstadkommit sitter i länge.

– Man håller ju på med handboll för att få uppleva just detta. Sport i allmänhet och handboll i synnerhet är fruktansvärd på det sättet att det kommer att bli en jättestor vinnare och en jättestor förlorare. Jag har suttit på båda stolarna, den här gången blev det på den här stolen.

Hur mycket betyder det för dig att ha lyckats med det här?

– Det betyder enormt mycket, det är kanske topp 3 på min lista över upplevelser under karriären. Det är så mycket saker som tjejerna har utvecklat under de här två åren och då tänker jag inte bara det tekniska utan även mentalt. Det är ändå slutklämmen att kunna hantera det mentala.

– Det är jättesvårt att spela i Allsvenskan där varje match är som en final. Det är mycket enklare att spela i SHE där du kan göra tio skitmatcher och ändå ha en räddningsplanka kvar. Så är det inte i Allsvenskan, utan där är det tuffa matcher hela tiden.

Kärra har tidigare gjort fem säsonger i SHE, till hösten inleds klubbens sjätte säsong i finrummet. Givetvis betyder det mycket för plantskolan Kärra, som fostrat mängder av landslagsspelare genom åren.

– Det här visar att det går att vara en talangfabrik och samtidigt uppnå resultat. Men det är många lag i Allsvenskan som inte är mycket sämre än lagen på den nedre halvan i SHE.

Vad har du utvecklat som ledare under de här två åren i Kärra?

– Jättemycket saker. Det är en helt annan sak att jobba med damlag jämfört mer herrlag. Det är mycket mer pedagogiskt i ett damlag. Den mentala delen är också en större del av utbildningen, den kakbiten ska egentligen vara lika stor som teknik eller fysik. Man behöver vara tydlig i allt man gör eftersom det kommer avsevärt mycket mer följdfrågor från tjejer.

– Därför har jag blivit bättre på att vara tydlig. Men annars är jag väldigt rak med alla jag jobbar med. 99 procent av det vi gör handlar om egen utveckling, vi lägger extremt lite tid på våra motståndare.

Flera andra av dina gamla kompisar från ”Bengan Boys” har gått rakt in i storklubbar medan du har haft en liten annan resa. Hur ser du på det?

– För det första måste jag säga att även om alla vi i Bengan Boys spelade ihop väldigt länge har vi alla haft olika resor. Du får egentligen mer kunskap från dina klubblag och de tränare du har haft där och jag är skolad i Balkan-stilen då jag haft Ilija Puljević och Zvonimir ”Noka” Serdarušić. Sen hade jag visserligen Kent-Harry Andersson i fyra år och även ”Bengan” i landslaget.

– Det handlar om att få chansen. Vissa har gått rakt in i topplag och fått chansen där, men det är oftast tillfälligheter som avgör. Jag har inga problem med vägen jag har tagit. Jag har alltid behövt visa vad jag går för.

Förra året skrev Johan Petersson på ett tvåårskontrakt med Kärra HF. Just nu ser framtiden ut att vara hos Kärra, men ambitioner finns hos landslagslegendaren.

– Det är klart att jag har ambitioner att komma utomlands, men var sak har sin tid. Det är inget jag tänker på nu, dyker det upp något får jag ta ställning till det då. Men det är det sista jag tänker på nu. Nu njuter jag av vad vi i Kärra har åstadkommit.

Vad talar då för att Kärra inte blir en dagslända i SHE? Enligt Johan Petersson är det flera saker.

– Vi har en bra grund att stå på med ett försvar och ett anfall som fungerar. Men vi behöver få in lite mer spetskompetens och det är upp till föreningen att jaga på där med de medel de har. Vi är ganska sent ute, men vi får leta efter guldäggen bland de unga spelarna som inte får chansen i sina klubblag, säger han och avslutar.

– Spelare brukar vilja komma till klubbar där de får speltid och utvecklas och så är det i Kärra. Klubben scoutar dessutom bra, så jag tycker att det ser lovande ut.