Avslöjande statistik om SHE-ligans målvakter

Isabella Mouratidou. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Att vara handbollsmålvakt är att söka ett flow, ett närmast magiskt tillstånd där man som målvakt känner sig oövervinnelig och på ett oförklarligt sätt kan förutse var motståndaren kommer att skjuta. I det tillståndet bubblar alla målvakter av lycka efter varje räddning. Vilka är då bäst på att hitta detta hypnotiska läge som kan knäcka vilken motståndare som helst? Handbollskanalen söker svaret i SHE-målvakternas nördiga statistik.

Ganska väntat är det en målvakt från de högre regionerna i ligan som ligger högst vad gäller räddningsprocent – Isabella Mouratidou har i Sävehof haft en synnerlig god säsong så här långt. Totalt sett har hon efter nio matcher fått 177 skott på sig. Av dessa har hon räddat 79, vilket ger en räddningsprocent på 45 procent – högst av alla SHE-ligan. För övrigt är Sävehof i en klass för sig när det gäller räddningsprocent för målvakter. På andra plats efter Isabella finns Christina Elm med 42 räddningsprocent, förvisso efter endast 5 matcher. Men även Sävehofs tredje målvakt, Wilma Andersson, nuddar tio-i-topp med 38 räddningsprocent. Andra bästa målvaktsklubb är Skuru, Evelina Eriksson och Rebecca Nilsson har båda 42 räddningsprocent.

När det gäller straffräddningar ser vi att Evelina Eriksson i Skuru har ställt sig i mål 17 gånger för att försöka rädda en straff. Av dessa har hon lyckats sex gånger, en räddningsprocent på synnerligen goda 35 procent. Procentsatsen skiljer sig mycket mellan ligans spelare. Evelinas kollega Rebecca Nilsson i Skuru till exempel, har hittills inte hittat rätt flow vid straffar. Av de 12 gånger hon försökt rädda en straff har hon lyckats endast en gång. Men till bilden hör att i den andra delen av säsongen, som just inletts, kan statistiken komma att se helt annorlunda ut. Målvakternas förmåga till straffräddningar skiftar lika mycket som det svenska sommarvädret.

Till sist är det synnerligen intressant att notera målvakternas målassist, alltså kontringar där målvakten ger en direkt avgörande målpass till någon ilsnabbt löpande medspelare över halva planen. Här är det två målvakter som är klart bättre än de andra, nämligen Höörspelarna Jannike Wiberg och Gry Bergdahl. De har medverkat i 12 matcher och båda har vardera lyckats göra 13 målassist. Inget annat målvaktspar är i närheten av den siffran. En förklaring så god som någon vad gäller Höörs nuvarande placering som etta i SHE-ligan med 12 raka segrar.