Svenska handbollförbundet (SHF) har presenterat sin idrottsfysiologiska strategi, en strategi som har tagits fram för att optimera handbollsspelares fysiska förberedelser.
– Om vi vet vad vi gör vid varje träning, varje läger och varje utbildning är det också extremt mycket lättare att utvärdera och där igenom också förbättra vad vi gör. Annars riskerar allt bli en gissningslek, säger Pontus Axell, träningsrådgivare ungdomslandslag & spelarutbildningen, till Handbollskanalen.
För några år sedan tog Svenska handbollförbundet, med Thomas Forsberg i spetsen, fram ett utbildningsmaterial till svenska målvakter. Det har börjat ge utdelning inom svensk handboll, något Handbollskanalen rapporterat om tidigare.
Nu har SHF presenterat sin idrottsfysiologiska strategi, utformad för att optimera handbollsspelares fysiska förberedelser. Kan det bli en liknande utveckling på svenska handbollsspelares fysik som blev det gällande målvakter? Det är inget SHF har kommunicerat, men i den bästa av världar kan utvecklingen säkert bli något liknande.
– Strategin visar riktningen för alla våra verksamhetsområden (landslag, spelarutbildning, tränarutbildning och gymnasier) och ska framförallt ge stöd åt föreningar, spelare och ledare runt om i Sverige. Det är ett styrdokument som vi arbetat med under två års tid, säger Pontus Axell.
Handbollskanalen frågade även SHF:s landslagschef Hanna Fogelström om varför det här projektet är så viktigt.
– Med en gemensam strategi och syn på idrottsfysiologi vill vi skapa förutsättningar för hållbara karriärer där individuell utveckling ligger i fokus. Vi vill att spelare ska få verktyg för att kunna äga sin egen träning, att tränare kan få stöd och vägledning samt att sprida kunskap och visa riktningen inom ämnet för att på så sätt öka möjligheterna att skapa så bra handbollsspelare som möjligt över tid, säger Fogelström.
Sverige ligger långt fram när det kommer till de fysiska bitarna, åtminstone om man ska tro Axell och Fogelström, men det finns alltid utrymme för förbättring.
– Om vi zoomar ut så är svenska spelare populära i proffsligorna för att vi är anpassningsbara och väl utbildade rent fysiskt. Det är något vi ska vara stolta över och hela handbollsverige kan klappa sig själva på axeln för. Sedan finns det alltid bitar vi behöver förbättra och för att följa med i handbollens utveckling. Där har vi noterat ett antal områden som vi behöver förbättra och där igenom är bland annat grundkonditionen, säger Axell.
– Men det är kanske snarare en produkt av samhällsutvecklingen där det blir mindre spontanidrott och tidigare specialiserat vilket påverkar träningens totala volym och därför också troligtvis grundkonditionen. Därför hoppas vi att material ska ge nödvändigt stöd till tränare, spelare och föreningar så att de kan förbättra utbildandet av atleter och hållbara individer. Där de senare är extremt viktigt för en hållbar karriär.
I slutet av oktober och början av november kommer SHF att få tredje året i rad arrangera en nätverksträff med fokus på utbildning i fysisk träning. Träffen kommer att äga rum i Eskilstuna.
– Under nätverksträffen är en av punkterna att presentera strategin, hur man hittar vad man söker på hemsidan samt att våra inbjudna föreläsare skall höja kompetensen bland våra deltagare baserat på den. Förhoppningsvis leder ju detta till utveckling och resultat på längre sikt. Det är ett extremt viktigt forum för att presentera strategin, säger Axell.