Monika Hagen får Handbollsakademins hederspris

Monika Hagen i samspråk med Mirza Kurtagic. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

Handbollsakademin uppmärksammar en erfaren funktionär. Monika Hagen belönas med hederspriset efter sina många år i sporten som framförallt domare, domarobservatör och delegat.

Hagen såg tidigt värdet i att förkovra sig inom favoritsporten. En domarkurs redan 1978 gav henne möjligheten att dubblera som spelare och domare fram till 2004.

Den aktiva karriären gick således vidare och Hagen bröt ny mark genom att döma herrarnas Elitserie tillsammans med Malena Nilsson i flera säsonger från millenieskiftet och framåt.

Hon fick fler internationella meriter när visselpipan befann sig på hyllan. Tre raka OS som domarobservatör och delegat, i London och Rio de Janeiro satt 60-åringen vid funktionärsbordet under finaldramatiken.

Medan Hagen fortsätter som domarobservatör i Svenska Handbollförbundets regi passar Handbollsakademin på att ge hederspriset för 2023 under hennes 45:e säsong inom handbollen.

”Priset kommer att delas ut under handbolls-VM för damer i Scandinavium måndagen 11 december”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Handbollsakademin verkar med Göteborg som bas och har under ett antal år delat ut både ungdomspris i form av stipendium och hederspris.