Kval till division 2, herr: Sex av åtta lag redan klara

Tommy Atterhäll. Foto: Viktor Ljungström

Kvalet till division 2 på herrsidan börjar närma sig sitt avgörande och snart vet vi vilka lag som spelar i division 2 nästa säsong. 

Uppbyggnaden av kvalet är enkelt: 16 lag slåss om åtta platser och i de åtta matcherna går varje vinnare i möten bäst av tre vidare till division 2.

Kval 1: Vassunda IF – Vallentuna HK
Här har hemmalagen varit överlägsna i respektive matcher. Vallentuna började med att vinna med 31–23, en tämligen enkel seger där man efter ettmålsunderläge i paus drog ifrån rejält i den andra halvleken. Bästa målskyttar i första matchen var Vallentunas Mikael Hassvik (8) och Vassundas Magnus Gladh (7).
I den andra matchen var Vassunda snäppet mer överlägset än Vallentuna var i den första matchen och vann med 28–19. Efter 40 minuter kändes det avgjort när Vassunda hade ledningen med 19–11. Flest mål i Vassunda gjorde Gabriel Sjöberg (7) och i Vallentuna var där tre fyramålsskyttar i Mikael Hassvik, Erik Olofsson och Patrik Friberg.
Den tredje och helt avgörande matchen spelas på onsdag.

Kval 2: IF Swithiod HK – Sundsvall HK
Swithiod spelar i division 2 nästa säsong efter två raka segrar mot Sundsvall. I den första matchen krossades Sundsvall på bortaplan med hela 32–20 och i den andra vann Swithiod med lite mer blygsamma 28–24. Sundsvall hade inget svar på Swithiods offensiv i de här två matcherna och får kämpa vidare i trean.
Bästa målskytt i Swithiod i första matchen var Carl May och Robert Törnroos (7) och i den andra matchen Kjell Turesson (10). I Sundsvall gjorde Maxim Simonov (5) flest i den första och Mattias Nordholm (8) flest i den andra.

Kval 3: Örebro SK kvar utan kval

Kval 4: Hallstahammars SK HK – Norrköping IF
Oj vad jämnt det var i den första matchen i Norrköping. Då avgjorde Hallstahammar på slutet och matchen slutade 23–22 till bortalaget. En knäckande förlust för Norrköping som säkert hade räknat med att få med sig en seger inför den på förhand tuffa bortamatchen. Filip Sjöholms sju mål var flest i hemmalaget och i bortalaget var William Hermansson hetast med elva fullträffar.
Den andra matchen blev inte lika spännande som den första. Norrköping gjorde bara fyra mål i den första halvleken efter en brutal insats från Hallstahammars sida. 17–4 i paus blev till 35–13 och därmed spelar Hallstahammar i division 2 nästa säsong medan Norrköping får jobba vidare i division 3.
Bästa målskyttar i den andra matchen var William Hermansson (8) i Hallstahammar och Emil Törndahl och Linus Claar (4) i Norrköping.

Kval 5: Halmstads HF – HK Önnerediterna
Det är verkligen inte mycket som har skiljt lagen åt så här långt. Efter två matcher har lagen vunnit vars en, Önnerediterna den första med 27–26 och Halmstad den andra med 29–27. Ingenting tyder på att den tredje och avgörande matchen i Halmstad på onsdag kommer att se annorlunda ut.
Målskyttar match 1: Alex Sundbäck och William Fred (6), Önnerediterna. Calle Almander och Marcus Johnsson (7), Halmstad.
Målskyttar match 2: Calle Almander (7), Halmstad. Tommy Atterhäll (7), Önnerediterna.

Kval 6: GIK Wasaiterna – HK Guldkroken Hjo
Wasaiterna spelar i divison 2 nästa säsong och HK Guldkroken tvingas spela i trean. Wasaiterna har nämligen vunnit båda matcherna, den första med 26–25 på bortaplan och så avgörandet på hemmaplan, 27–22. I HK Guldkroken gjorde Ola Wester flest mål i första matchen (9) och Andreas Johnsson flest i den andra (8).
Hur såg det ut i Wasaiterna då? I match 1 var Felix Jeske Magnusson hetast (9) och i match 2 delade Emil Ernström och Jeske Magnusson på ansvaret (7).

Kval 7: Hohultslätts HK – Kävlinge HK
Kävlinge har kört över Hohultsslätt i båda matcherna. I den första vann Kävlinge med hela 41–23 på hemmaplan efter att Mikael Nilsson (6) var målbäst. I den matchen gjorde framförallt Albin Jonsson (7) sitt bästa för att hålla bortalaget kvar i matchen.
I den andra matchen var det lite jämnare och Hohultslätts HK ville så klart visa hemmapubliken att man inte gett upp det här. Tyvärr för hemmalagets del var Kävlinge lite för bra och vann med 34–25. Målbäst i hemmalaget var Sebastian Carlsson och Henrik Ingvarsson (7) och i Kävlinge Andreas Hansen (7).

Kval 8: Åhus Handboll – IK Cyrus
Handbollen i nordöstra Skåne är stark, vilket Åhus Handboll visade mot IK Cyrus. I match 1 bortavann Åhus med 29–24 efter en match som var jämn fram till den sista kvarten då bortalaget drog ifrån. I IK Cyrus gjorde Joacim Kihlberg och Filip Bengtsson flest mål (4) och i Åhus hade Anton Svensson (8) en bra dag.
I match 2 hade Cyrus det tuffa uppdraget att tvingas besegra Åhus för att det inte skulle bli spel i division 3 nästa säsong. Tyvärr för Cyrus del var Åhus helt överlägset, framförallt i den första halvleken där man gick ifrån till 17–7. Cyrus orkade sedan inte samla kraft i den andra halvleken och Åhus kunde vinna med 33–19.
Målbäst i Åhus var Daniel Svensson (6) och i Cyrus Carl Josefsson (5).