Kval till division 1 dam: Snart börjar avgörandet

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Det händer saker i damernas kval till division 1. Häng med här för att följa hur det har gått för lagen så här långt under kvalspelet.

Kvalet är uppbyggt med fyra stycken semioff-matcher där det redan är klart att Enköpings HF är vidare. I de andra tre semioff-matcherna ska alltså tre lag vidare så att det blir fyra lag i slutkvalet. Väl där går de vinnande lagen till division 1. Och det är i bäst av tre matcher, precis som på herrsidan.

Semioff 2: Uppsala HK – NKIK Handboll Norrköping
Match 1:
Den första matchen spelades i Norrköping och var riktigt jämn. Hemmalaget vann med 30–27 men det satt långt inne – ställningen i paus var 13–13 och tidigt i den andra halvleken hade Uppsala en tremålsledning och kanonläge att ”stjäla” en match. Men Norrköping samlade kraft och var betydligt bättre under matchens sista tio minuter där de också avgjorde matchen. Bästa målskyttar i Norrköping var Vendela Hebbe (9) och i Uppsala Lovisa Warnestad (9).

Match 2:
Om det var anfallsspelet som var i fokus i den första matchen kan ni ju säkert räkna ut vad tränarna ville se förbättras till den andra och potentiellt avgörande matchen. Jo, försvarsspelet. Och där tror kan inte någon av tränarna kan ha något större att klaga på eftersom matchen slutade 23–16 till Norrköping. Tungt så klart för Uppsala att åka ut i två raka matcher, men Norrköping visade sig vara lite för bra och släpper man endast in 16 mål brukar det sluta med seger. Bästa målskytt i Uppsala var återigen Lovisa Warnestad (6) och i Norrköping Thea Wahlin (8).
Norrköping gick därmed vidare till slutkvalet där Enköpings HF väntar.

Semioff 3: Karlskrona Flottan – GF Kroppskultur
Match 1:
Här tog bortalaget Karlskrona Flottan kommandot direkt i den första matchen och gick fram till 12–6 i halvtid, mycket tack vare ett fantastiskt försvarsspel och målvaktsspel. I den andra halvleken försökte Kroppskultur med allt de hade men kom inte närmre än att Karlskrona kunde vinna med 22–18. Bästa målskytt i Kroppskultur var Sarah Börjesson (7) och i Karlskrona Hilde Andersson (5).

Match 2:
All press låg på Kroppskultur som dessutom skulle lyckas med konststycket att bortabesegra Karlskrona. Precis det lyckades Kroppskultur med efter en otrolig försvarsinsats. Kroppskultur vann med 17–15 och att endast släppa in 15 mål när hela säsongen kan avgöras visar på styrka. Hilde Andersson gjorde åtta mål för Karlskrona och var målbäst igen. I Kroppskultur var Sarah Börjesson hetast för andra matchen i rad med fem fullträffar.
Nu blir det en tokspännande tredje och avgörande match på onsdag i Karlskrona. Vinnaren här ställs mot HK Önnerediterna.

Semioff 4: HK Malmö Dalhem – HK Önnerediterna
Match 1:
En väldigt jämn match i Göteborg där hemmalaget stod som vinnare med 23–19. Segern grundlades redan i den första halvleken då HK Önnerediterna gick ut hårt och chockade HK Malmö Dalhem. Ställningen i paus var dock endast 10–7 och matchen kändes öppen inför den andra halvleken. Väl där gjorde hemmalaget precis vad som krävdes och vann med 23–19. Bästa målskytt i hemmalaget var Tilda Alexandersson (7) och i HK Malmö Dalhem Rebecka Cica (7).

Match 2:
Revanschdags för HK Malmö Dalhem? Så hade hemmalaget säkert tänkt sig söndagen, men utgången blev en annan. HK Önnerediterna visade sig vara lite för bra och kunde vinna i Malmö med 26–22, en stark prestation. Bortalaget var i förarsätet matchen igenom och kunde hålla undan och vinna och därmed säkra en plats i slutkvalet.
Emelie Suneson gjorde flest mål i hemmalaget (5) och i bortalaget var Cajsa Forsberg målgladast (7).

Slutkval 1: Enköpings HF – NKIK Handboll Norrköping
Slutkval 2: Vinnare SO 3 – HK Önnerediterna