Nytt grepp har räddat IFK Kristinehamn: ”100 nya barn i föreningen”

Sanna och Alva från IFK Kristinehamn. Foto: Pelle Höij

Coronapandemin satte tidigt sina klor i svensk idrott och flera handbollsklubbar har varit nära att gå under. Dessutom har alarmerande rapporter kring stillasittande barn och ungdomar varit många de senaste åren. Vad gör då IFK Kristinehamn för att rädda föreningen och för att hjälpa barn? De välkomnar barn från fotbollsklubben – vilket minst sagt har blivit en succé.

– Vi var nere på 100-150 aktiva i föreningen – nu har vi fått in cirka 100 nya barn. Det är ett fantastiskt initiativ eftersom vi sysselsätter barn på ett lekfullt sätt, säger Pelle Höij, eldsjäl i IFK Kristinehamn handboll, till Handbollskanalen.

Pelle Höij har varit aktiv i IFK Kristinehamn i över 40 år och även om ordet eldsjäl må vara uttjatat stämmer det verkligen in på Pelle. Han har tidigare varit ordförande i föreningen och naturligtvis även ledare för olika lag. Nu är han vice ordförande och dessutom tränare för barnbarnets flicklag.

I höstas fick Pelle Höij ett samtal från Jerry Andergrahn, ledare i klubbens fotbollssektion. Andergrahn ville prata om ett potentiellt samarbete mellan fotbollen och handbollen.

– Jerry frågade om de fick komma med sina barn från bollskolan till oss under vintern, alltså barn födda 2012–15. När frågan kom till oss var vi helt oförberedda, framförallt eftersom vi inte har några ledare i de åldrarna, berättar Pelle.

– Snabbt som ögat fick vi försöka få tag på ledare och även föräldrar till barn i fotbollsskolan som hade handbollsbakgrund. I runda slängar kom det 100 nya barn till oss och det har verkligen väckt liv i vår ungdomsverksamhet igen.

Pelle Höij återkommer flera gånger under vårt samtal till Jerry Andergrahns betydelse för att det här skulle bli av.

– Jerry har väldigt sunda värderingar. Han tyckte att barnen behövde höra nya röster och få nya vuxna som förebilder. Han tyckte att det var bra om barnen gjorde något annat under vintern och då tog vi hand om barnen i de åldrarna. Ett gäng etablerade ledare tar hand om träningarna med hjälp av föräldrar.

Även om han inte säger det rätt ut går det givetvis att dra det så långt som att det här initiativet räddade IFK Kristinehamn från samma öde som många föreningar från mindre orter drabbats av.

– Vi var Värmlands största ungdomsförening för ett tiotal år sedan, men när det byggdes en fotbollshall och fotbollen kunde hålla igång året runt blev det jobbigt för vinteridrotterna. Det bor trots allt bara 23 000 personer här. Därför blev jag så glad när ledare från fotbollen tänkte på det sättet.

– Nu sköter vi de här barnens försäsong kan man säga. Förhoppningen är att det väcker ett idrottsintresse, sen om de väljer handboll, fotboll eller en annan idrott är inte så noga.

Projektet håller igång fram till den 15 april, sedan återgår barnen till fotbollen.

– Nu gäller det för oss att bjuda tillbaka och uppmana våra tjejer och killar att vara med på fotbollen under sommaren.

Utöver den positiva effekten i form av 100 nya barn i föreningen har Jerry Andergrahns idé fått massvis av föräldrar att engagera sig, föräldrar som annars inte hade fått vistas i hallen under pandemin.

– Runt 15–20 föräldrar har kommit ner och hjälpt till. Man kan utnyttja corona på olika sätt, antingen stänger man ute föräldrar som kommunen nästan gör, eller så går man ut och säger till föräldrarna att de jättegärna får följa med sina barn in på träningen, men bara om de blir ledare.

– Vi ställer inga krav på föräldrarna som ledare, men de har åtminstone vågat ta på sig inomhusskorna och gått in på plan.

Pelle Höij menar att hela föreningen IFK Kristinehamn har vuxit av det här initiativet.

– Det gav oss en nytändning och det är klart som sjutton att vi utstrålar glädje. Därför har vi också fått in fler barn i andra ålderskullar. När barnen och ungdomarna hör om något småsyskon som börjat spela så blir de också sugna, säger han och avslutar.

– Jag har ju sett vad som händer på en liten ort när en fotbollshall byggs och jag tror inte att vi är den enda kommunen som har drabbats av det. Det i kombination med att fler barn blir stillasittande gör att vi måste hitta samarbeten med fotbollsklubbarna. Hittar vi en bra dialog över gränserna kommer vi få fler barn att vara aktiva.