Första tröjvinnarna: Borås F04/05 med specialpositionstudier

Samtliga föreningar har det jobbigt under pandemin – en klubb som har hittat ett sätt att ta sig igenom allt på ett bra sätt är Borås och klubbens F04-05. Istället för att spelare slutar har de fått in en ny spelare – mitt under pandemin. Hur de lyckas få alla att trivas? Det avslöjar tränaren Rickard Jennerhed för Handbollskanalen.

– Ledordet är glädje. När vi inte spelar matcher får vi se till att hitta andra sätt att få tjejerna att må bra – vi försöker hitta tävlingsmoment i det lilla.

Och tävlat har de gjort. Nu har Borås F04/05 tagit hem den första av de fem signerade tröjor som Handbollskanalen tävlar ut. Vi letar inspiration kring hur handbollslag ute i landet tar sig framåt och utvecklas trots corona. Läs mer här och skicka in ditt bidrag:

LÄNK: Tävling

Coronapandemin har slagit hårt mot alla och kanske framförallt mot idrotten. Klubbarna sliter och det gör även Borås Handboll, men de har samtidigt hittat sätt att få alla att trivas. Rickard Jennerhed är tränare för klubbens F04-05-lag och berättar mer om hur de jobbar.

– Det finns en koppling till mitt jobb som rektor där jag ser att det är otroligt viktigt att tjejerna håller igång. Vi som har tjejer i åldrarna 14-16 år känner att lägger vi ner allt nu blir det oerhört svårt att få tillbaka dem någon dag.

– Vi fick faktiskt in en ny tjej häromdagen, en tjej som bytte från basket till handboll eftersom hon tycker att basket är för mesigt.

Hur jobbar ni för att hantera de restriktioner som finns?

– Klubben har ordnat med träningstiderna så att vi har luckor mellan lagen. Nu har vi i och för sig inte så många lag som tränar och därför god halltillgång, men vi använder ändå två olika ingångar och delar upp tjejerna i två grupper där de ligger sina grejer i olika delar av hallen. Och så har vi handsprit och allt det där vanliga.

Vad jobbar ni med för övningar?

– För det första är det övningar där man kan hålla distans. Det blir mycket individuell skotteknik. Igår hade jag med min iPad och filmade när de sköt, de fick sedan titta på det i efterhand och se hur de kunde ändra sin skotteknik.

– Det blir också mycket passningsövningar. Vi kör inga korta övningar utan istället kan en skottövning ta 30-40 minuter så att vi verkligen hinner gå igenom det. Och så gäller det att ha roligt också. När de inte kan spela match försöker vi ha roligt på annat sätt.

Hur reagerar tjejerna på det?

– De tycker att det är jättetråkigt att inte få spela match. Men vi försöker hitta tävlingsmoment i det lilla. Stafett har vi kört och även att kasta handbollar på en stor pilatesboll och försöka få den att flytta sig till andra sidan hallen. Det gäller att hitta utmaningarna och det kan inte vara 100 procent seriöst i alla lägen.

Borås har hittat ett sätt att jobba för att få tjejerna att fortsätta att komma och träna. På frågan om han har något tips till andra klubbar svarar Rickard Jennerhed så här:

– Det gäller att hitta den där grejen där varje spelare kan utvecklas. Vi har haft någon som haft jättesvårt att hoppa in från kanten och då har vi jobbat med det i olika övningar och nu sitter det. Till helgen ska tjejerna se Sverige spela landskamp och speciellt följa spelare på deras position, sedan i gemensam chat skriva vad som var bra och vad som kan bli bättre. Inspiration är aldrig fel.