Forskning visar: Handbollsfitness ger muskler och starkare skelett

Den allt mer populära motionsformen handbollsfitness har nu via danska forskare ha god effekt på hälsan.

Det är forskning vid Syddansk Universitet i Danmark som ger resultat, svart på vitt, eller sort på hvidt om ni så vill. Där har Peter Krustrup, professor i sport og sundhed på SDU och hans kollega Therese Hornstrup, ph.d.-studerande undersökt effekterna av handbollsfitness.

Ni känner säkert till träningsformen numera. Det handlar om rolig träning där ett pass ofta består av både spring, hopp, lek och studs. En enkel form av handboll, med många likheter mot minihandbollen som de allra minsta spelar.

De danska forskarna har i sina studier kommit fram till att handbollsfitness, för unga tidigare otränade kvinnor, gör susen för fysiken. Det ökade muskelmassa, stärkte skelettet och ökade uthålligheten.

Inte nog med det. Forskarna anser sig också kunna bevisa att handbollsfitness leder till en ökad så kallad intrinsic motivation, alltså inneboende motivation, och ett ökat allmänt välmående.

Alla ni som inte spelar handboll på motionsnivå idag har här med fått ett tips på hur ni mår bättre. Det är också ett tips till alla föreningar där ute som vill växa och få fler medlemmar: erbjud handbollsfitness. Tänk att locka över människor i åldrarna 20-70 år från gymmen och TV-sofforna in i era föreningar.

Vill ni läsa mer om studien så är den publicerad i Journal of Sport and Health Science:

LÄNK: Fitness and health benefits of team handball training for young untrained women—A cross-disciplinary RCT on physiological adaptations and motivational aspects

Mer läsning om Handbollsfitness:

LÄNK: Handbollsfitness – den nya trenden

LÄNK: Handbollsfitness hos Lödde Vikings

LÄNK: Bolton startar Handbollsfitness