Chalmers-forskning: Hur farligt är ett handbollsskott mot huvudet?

Mikael Appelgren försäkrar sig om att näsan sitter kvar efter ett skott i plytet. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sex stycken personer från Chalmers Sport & Teknologi har undersökt hur farligt det är att få ett handbollsskott mot huvudet i studien ”Handball shot on goalkeeperˇs head How detrimental is it?”. Till sin hjälp tog de spelare från Redbergslids A-lag. 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Målet med undersökningen var alltså att se hur farligt det är för huvudet att få ett skott på sig som i regel har en hastighet på över 100 km/h och skjuts från 3-9 meters avstånd.

Till sin hjälp att testa detta, tidigare i år, tog forskningsgruppen hjälp av dåvarande RIK-spelarna Jonathan Carslbogård, Oliver Wigmark, Simon Örtelind, Anton Gustafsson och Kristian Zetterlund.

Utöver ett fallprov där en boll släpps på krockdockan skulle även spelarna skjuta en docka i huvudet från olika avstånd, samtidigt som målvakten Zetterlund fick skydda kameran.

Det går att läsa i sammanfattningen att det inte gick att få fram några slutgiltiga resultatet från fallprovet. Och så här skriver författarna i sammanfattningen om testet med skotten på krockdockan:

”Test med krockdocka visade att den parametern som hade mest påverkan på huvudets acceleration var vilken del av huvudet som blev träffad. Den linjära acceleration på huvudet fick ett utslag på 41.7 ± 14.1 g och vinkelaccelerationen på huvudet visade 1566.7 ± 505.4 rad/s 2 . Dessa siffror låg i samma intervall som för att få en hjärnskakning inom andra sporter, till exempel baseball. Eftersom att det inte finns tillräckligt mycket forskning om hjärnskakningar inom handbollen, var det inte möjligt att dra någon slutsats om hur skadligt det är att få en boll i huvudet.”

Det behövs alltså mer forskning inom handbollen. Så om någon därute känner sig manad att gå till botten med farorna för hjärnskakningar inom sporten är det välkommet inslag inom idrottsforskningen.

Författarna till undersökningen bestod av Caroline Bergquist, Linnéa Jern, Andreas Johansson, Sumit Sharma, Maja Skärby och Elina Vaez Mahdavi.

LÄNK: Hela undersökningen går att läsa här

VIDEO: Så gick skotttestet till

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here