Albin Tingsvall utmanar elitidrotten i nyskriven bok

Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Albin Tingsvall, med meriter från Hammarby, Lugi och landslaget avslutade elitkarriären som 26-åring. Han tackade nej till alla erbjudanden och övertalningsförsök. Nu är Tingsvall aktuell med en ny bok som utmanar grundvalar och ständigt återkommande teman inom elitidrotten.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Aftonbladet har gjort en lång intervju med Tingsvall. Under tiden i Lugi och Lund såg han till att dela sin tid med studier och arbetar numera som psykolog.

På planen spelade niometaren sin sista match 2015, gjorde succé med Lugi till SM-final året innan och fick vidga vyerna med ett par matcher som utlånad till Flensburg.

Trots alla framgångar stod han fast i beslutet att lämna sporten och tog med sig upplevelser för att utmana och problematisera några kärnvärden.

– Utifrån mina erfarenheter som spelare och kunskaper som psykolog ser jag så mycket saker som hade kunnat göras annorlunda inom idrotten. Jag vill nyansera bilden av elitidrott och visa hur vanliga människor vi elitidrottare är, säger han till Sportbladet.

Tingsvall slår an ett grundbudskap till de som befinner sig mitt i idrottskarriären. Se till att öppna fler dörrar samtidigt med en utbildning.

– Man kan älska idrotten och se den som meningen med livet. Det är helt ”fine”. Men det finns risker om prestationen blir det enda som är viktigt, när man inte kan njuta av en vunnen match utan den måste bara försvaras nästa gång och förluster måste hela tiden revanscheras. Det blir en rundgång som jag tror kan vara ganska destruktiv, säger han till Sportbladet.

– Alla vill inte göra akademiska studier. Men det viktiga är att man har något utanför idrotten som är viktigt, det kan vara familjen, en hobby eller något annat; att ha något som inte är idrott är sunt på den nivån, fortsätter Tingsvall i intervjun.

Boken ””Allt jag förlorade genom att vinna” släpps i veckan

Läs hela intervjun och utdrag från boken hos Aftonbladet >>

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here