Tunga värvningar – Darja Dmitrieva och lagkamrater till nya CSKA Moskva

Darja Dmitrieva, Ryssland Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån Norway

Under gårdagen kunde Handbollskanalen rapportera att det i den ryska Superligan kommer dyka upp ett nytt lag till nästa säsong. Det är CSKA Moskva som gör en handbollssatsning, och det ryktades att man skulle plocka in ett flertal tunga namn. Nu är det klart att Ladas lagkapten Darja Dmitrieva flyttar till Moskva. 

Under gårdagen berättade Julia Markova, Dinamo Sinara, om sin flytt till CSKA Moskva. Där berättade hon att CSKA skulle plocka in spelare med landslagsrutin. På Lada Togliattis hemsida kan vi nu läsa att det står klart att man tappar lagkaptenen och playmakern Darja Dmitrieva till det nybildade Moskvalaget.

Dmitrieva har med sina 192 mål varit en nyckel till Ladas framgångar, som i år mynnade ut i ett silver efter finalförlust mot giganterna i Rostov-Don. Dmitrieva tar även med sig Polina Gorsjkova, Polina Vedjochina och Jelena Utkina till den nya klubben.

Utöver 4 spelare till CSKA gör man sig av med tränaren Alexander Khomutov, som ersätts av den tidigare Luch Moskva-tränaren Alexei Alexeev. På frågan hur man tänker fylla de luckor som lämnas svarar klubben på sin egen hemsida:

– Vi kommer inte köpa en massa utländska spelare, vi får vända oss till våra yngre spelare. Vi hoppas att Jelena Mikhailichenko får en bra säsong nästa år, tillsammans med Valerija Kirdyasheva, Olga Shcherbak och Alyona Smirnova.

En tung börda att bära för Mikhailichenko. Hon blev förvisso bästa målskytt i slutspelet och har under säsongen rakat ihop 128 kassar, men man ska heller inte glömma att mittnian är född i september 2001 och har alltså inte fyllt 18 år ännu!

CSKA Moskvas intåg på handbollsscenen har fått det att snurra rejält i rysk handboll. Enligt experter på handballfast.com är intitativet igångsatt av förbundet, eventuellt för att förhindra att Rostov-Don hamnar i en sådan position av total dominans som Chekhovskie Medvedi har haft på herrsidan.