Tionde gången gillt – Spartak besegrade Medvedi till slut

Aleksandr Dereven, Spartak Moskva Foto: Spartak Moskva

De senaste två åren har Spartak Moskva febrilt kämpat för att ge storebror Chekhovskie Medvedi på pälsen. Till slut släppte det, och i rättan tid dessutom. I den första matchen i finalduellen gick det vägen och Spartak Moskva tog sin historiska första seger mot Medvedi. 

Chekhovskie Medvedi och Vladimir Maksimov har varit den ryska handbollens envåldshärskare. Inte ens det storsatsande Spartak Moskva har kunnat rå på dem. Av 9 möten hade inte Spartak vunnit ett enda, men så kom idag det tionde.

Det var två finalnerviga lag som gick ut på golvet i Chekhovs hemmaarena, Olimpiysky Sport Palace. Första kvarten präglades av oreda och ett Chekhovskie som stötte högt för att ligga ute och störa. Det gav hemmalaget en fördel i paus (14-13), även om Spartaks Aleksandr Dereven var i fin form och hängde 6 mål innan halvtidsvilan.

Även i andra halvlek kretsade mycket av Spartaks anfallsspel kring nummer 17, Aleksandr Dereven. Spartak gick om och efter en fin period tog sig de rödvita gästerna, ”Köttet”, upp i 4-målsledning.

Vladimir Maksimov på Chekhov-bänken plockade fram papper och penna och tog fram en plan, Medvedi kom ikapp och i slutminuten var det helt jämnt, 26-26. Då skickade Spartaks luriga mittnia Inal Aflitulin upp en riktig rökare i krysset, 26-27, och Chekhov gick till anfall.

Sista bollen hamnade i Sergej Mark Kosorotovs händer. Han fick chansen på frikast men lyckades inte göra något utav det, och Spartak-segern var ett faktum. Matchens bästa målskytt: Aleksandr Dereven, 11.

En moraliskt viktig seger för Spartak som nu får chansen att på hemmaplan knipa ett ryskt guld för stormästarna Chekhovskie Medvedi.

Spartak har redan skrivit historia när man tidigare under säsongen såg till att peta ner Medvedi på andraplats i grundserien, för första gången i historien. Nu gäller det bara för Spartak att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, returmöte blir den 30 maj i Krylatskoje, Moskva.

Chekhovskie Medvedi – Spartak Moskva 26-27