Sara Odden – Tyresös niometare lyfter isländskt lag

Sara Odden, här i Tyresö. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Svenska handbollsspelare hamnar knappast hipp som happ i Hafnarfjördur på Island. Sara Odden, mitt uppe i flytten från Tyresö till Haukar, tänkte snabbt och tackade ja när erbjudandet kom. – Väldigt roligt och smickrande, säger hon till Handbollskanalen.

Om drygt två veckor spelar Tyresö Handboll sin första match i Damallsvenskan 2019/20. Odden skulle varit en del av laget, gjort fjärde säsongen i rött och gult men har hastigt och lustigt ställt om i vardagen.

– Jag vet inte exakt vad som låg bakom. De ringde mig, ville att jag skulle komma och provträna. Antagligen har de kontakter här i Sverige, säger hon efter att ha landat i beslutet att bryta ny mark.

– Jag har inga kopplingar till Island.

En flygresa senare vägde de positiva intrycken över. Båda klubbarna har bekräftat övergången, underskriften gäller för ett plus ett år.

– Det var för och emot, att flytta eller stanna. Framförallt blir det en möjlighet att spela utomlands, handboll på annat än allsvensk nivå.

– Förutsättningarna är mycket bättre, jag får möjlighet att spela handboll i en högstaliga. Jag är tacksam mot Tyresö som har varit väldigt stöttande, fortsätter Odden.

Hon ansluter på riktigt i nästa vecka, har ordnat sysselsättning som fysioterapeut utöver favoritsporten. Debuten sker i den andra omgången av isländska ligan, där Haukar brukar hamna på den övre halvan.

Framförallt blir 24-åringen en eftertraktad spelare i sitt nya lag.

– De hade behov av en spelare med lite större storlek som kan spela centralt i försvaret.

– När jag provtränade kände jag att jag kom bra in. De har lite snabbare handboll, direkt på mål. – Om jag kan anamma det i mitt spel kan jag utvecklas ännu mer, säger Odden.

Hon inledde i Nacka och Skuru innan hon kom till Tyresö för tre år sedan.

Vad tar du med dig från Tyresö till Island?

– Jag kommer att sakna lagkamrater och alla som jag lärt känna. Tyresö är en fantastisk klubb med bra, engagerade tränare. Allra roligast under min tid var SHE-kvalet förra året (mot Skara, journ. anm.).

Länk: Sara Odden til liðs við Hauka